Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odložen postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića


Milan Nedić

Ročište za pravnu rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu jer nije stigao odgovor iz Apelacionog suda na žalbu Jevrejske zajednice koja traži da učestvuje u procesu.

Predsedavajuća sudskog veća, sudija Anđelka Opačić rekla je da će naredno ročište biti održano verovatno krajem septembra, a da će stranke o tačnom datumu biti pisano obaveštene.

Ona je precizirala da današnje ročište nije održano jer su spisi predmeta i dalje u Apelacionom sudom.

Jevrejska zajednica traži učešće u procesu o Nediću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Postupak pravne rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti. Protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i revidira istoriju, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju.

Nije mu suđeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo.

XS
SM
MD
LG