Dostupni linkovi

Si Đinping: Ugroženi odnosi Kine i SAD


Predsednici Kine i SAD, Si Đinping i Donald Tramp

Odnosi Vašingtona i Pekinga ugroženi su zbog "određenih negativnih faktora", izjavio je kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Donaldom Trampom, preneli su danas kineski državni mediji.

"Bilateralni odnosi ugroženi su zbog određenih negativnih faktora... Nadamo se da će SAD pravilno da rukovodi pitanjima vezanim za Tajvan u skladu sa načelom jedne Kine", rekao je Si, javila je kineska televizija CCTV, prenosi Beta.

Trampova administracija odobrila je prošle nedelje prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijarde dolara.

Tajvan se faktički odvojio od Kine po završetku građanskog rata 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang, ali ga Peking i dalje smatra delom kineske teritorije.

Bela kuća je posle razgovora saopštila da su Tramp i Si razgovarali o nuklearnom i balističkom programu Severne Koreje i jačanju trgovinskih veza ali nisu pomenuli incident na Južnokineskom moru.

Američki ratni brod približio se u nedelju ostrvu Trajton (na kineskom Žongđan) Paracelskog arhipelaga koji je okupirala Kina ali na koji takođe polažu pravo Tajvan i Vijetnam.

XS
SM
MD
LG