Dostupni linkovi

Britanska vlada pod pritiskom da ublaži mere štednje


Britanska premijerka Tereza Mej

Vodeći britanski ministri vrše pritisak na konzervativnu premijerku Terezu Mej da ublaži mere štednje i ukine ograničenje za plate zaposlenih u državnoj upravi.

List “Obzerver” piše u nedelju da ministar zdravstva Džeremi Hant lobira da se ukine ograničenje povećanja plata na jedan odsto za zaposlene u Nacionalnoj zdravstvenoj službi kada je u vladinom izveštaju dato upozorenje o manjku osoblja.

List “Telegraf” javlja da ministarka obrazovanja Džastin Grining traži od vlade da odustane od planova da smanji izdatke po djaku, što bi značilo dodatak troškova od 1,2 milijardi funti.

Istovremeno Demijan Grin, premijerkin zamenik, rekao je da bi vlada možda trebalo da preispita univerzitetske školarina da bi bila privlačnija za mlade glasače.

Pritisak se javlja posle katastrofalnih izbornih rezultata za konzervativce Tereze Mej na junskim izborima kada su izgubili parlamentarnu većinu u jeku poziva da vlada prekine sedmogodišnje mere štednje.

Nekoliko hiljada ljudi prošetalo se u subotu ulicama Londona protestujući protiv mera štednje britanske vlade, uz ocenu da je premijerka Tereza Mej izgubila svaki legitimitet posle parlamentarnih izbora održanih 8. juna ove godine.

Demonstranti su nosili veliki plakat s natpisom "Torijevci, napolje!" a na skupu su vidjeni i natpisi "Mere štednje će nas koštati života", aludirajući na politiku štednje koju vode konzervativci od 2010. godine.

XS
SM
MD
LG