Dostupni linkovi

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja civila u Kalinoviku


Arhivska fotografija: Sahrana tijela ekshumiranih u masovnoj grobnivi kod Kalinovika
Arhivska fotografija: Sahrana tijela ekshumiranih u masovnoj grobnivi kod Kalinovika

Članovi porodica ubijenih i nestalih osoba s područja opštine Kalinovik, kao i preživjeli logoraši, obilježit će u nedjelju 25. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva na kalinovačkom području.

Učesnici obilježavanja tužne godišnjice posjetit će mjesta nekadašnjih logora, tortura i ubijanja, položiti svijeće i proučiti Fatihu za nastradale žrtve, saopćeno je iz Udruženja "Istina".

Prisustvo su najavili predstavnici svih nivoa vlasti Federacije BiH i drugih nivoa te nevladinih organizacija i vjerske zajednice.

Polaganje cvijeća počet će na prijevoju Rogoj, zatim ispred Osnove škole Kalinovik koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. Tu je ubijeno 14 osoba, a 30 žena silovano, ponižavano i mučeno.

Bit će također odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru Barutni magacin iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i kod Štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno, kao i na tunelima Miljevina, gdje je ubijeno 37 osoba i bačeno niz liticu rijeke Bistrice, zatrpano zemljom i kamenjem.

Preživjele žrtve i članovi porodica dočekuju obilježavanje 25. godišnjice s velikim ogorčenjem zbog nemogućnosti sudskih i tužilačkih organa Bosne i Hercegovine da u redovnim procesima pred Sudom BiH obezbijede informacije o grobnicama koje sakrivaju tijela 43 osobe te zbog veoma neodgovornog ponašanja Tužilaštva u procesuiranju i hapšenju izvršilaca ratnog zločina u Kalinoviku, navedeno je u saopćenju.

Sud BiH je pravosnažnim presudama za zločine počinjene u Kalinoviku izrekao 57 godina, a Sud u Hagu za zločine u Kalinoviku i Foči je Dragoljubu Kunarcu zvanom Žaga, pripadniku vojske bosanskih Srba, izrekao 28 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG