Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zbog 'marša za pravdu' Erdoan okrivio opoziciju za podršku terorizmu


Redžep Tajip Erdoan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan je danas optužio glavnu opozicionu stranku da je rame uz rame s "teroristima", pošto se navršio 17. dan "Marša za pravdu" koji je počeo u Ankari, a približava se cilju u Istanbulu.

Tronedeljni marš se održava na inicijativu šefa Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kiličdaroglua, u znak protesta protiv zatvaranja Enisa Berberoglua, člana te partije, osuđenog na 25 godina zatvora zbog odavanje državne tajne.

Marš protiče bez partijskih oznaka, uz transparent "Pravda", raste tokom putovanja, a očekuje se da će se završiti 9. jula ogromnim mitingom ispred zatvora kod Istanbula, u kojem je Berberoglu.

Marš je okupio veliki broj protivnika progona koji traje od prošlogodipšnjeg pokušaja državnog udara, uz hapšenje 50.000 ljudi, i više od 100.000 otpuštenih ili smenjenih državnih službenika.

"Ako se demonstrira za zaštitu terorista i onih koji ih podržavaju, a i ne pomišlja se na demonstracije protiv terorističkih organizacija, ne može se poverovati da je cilj pravda", prokomentarisao je danas Erdoan koji se polovinom juna usprotivio pozivu opozicije na skup protiv pravosudnih organa.

XS
SM
MD
LG