Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guterres: Pozitivni razgovori o ujedinjenju Cipra


Cipar, 2015.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres smatra da postoji "jasno razumijevanje" između lidera grčke i turske zajednice na Cipru te njihovih pristalica kada je riječ o onome što je potrebno da se uradi za postizanje sporazuma o ponovnom ujedinjenju otoka.

Guterres je po dolasku na pregovore u švicarskom odmaralištu Crans-Montana rekao je da imao "pozitivan sastanak orijentiran na rezultate" sa liderom grčke zajednice Nikosom Anastasijadesom i vođom turske zajednice Mustafom Akincijem, kao i sa ministrima vanjskih poslova Grčke i Turske.

"Iskristaliziralo se jasno razumijevanje o suštinskim elementima paketa koji bi mogao dovesti do sveopćeg rješenja za Cipar", rekao je Guterresov glasnogovornik u saopćenju koje je objavljeno dok politički razgovori još traju.

U tekstu se dodaje da Guterres ostaje "potpuno angažiran u naporima da se postigne sveobuhvatno rješenje za narod Cipra".

Otok Cipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. godine povodom državnog udara koji je inspirirala Grčka. Turska podržava odvojenu tursku državu na sjeveru otoka.

XS
SM
MD
LG