Dostupni linkovi

Stanišić zatražio privremenu slobodu zbog bolesti


Jovica Stanišić u sudnici
Jovica Stanišić u sudnici

Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić zatražio je od suda u Hagu da ga zbog bolesti pusti na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe.

Prema nalazima ljekara u Hagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije, prenosi Radio-televizija Srbije.

Ponovljeni sudski proces Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju počeo je 13. juna, a do sada su saslušana trojica svjedoka tužilaštva.

Prije početka ponovljenog suđenja, Stanišić je tražio da mu bude dozvoljeno da prvi dio suđenja prati iz Beograda, odričući se prava da bude prisutan u haškoj sudnici, što je raspravno vijeće odbilo u maju, uz ocjenu da je neophodno da optuženi budu prisutni tokom uvodne riječi tužilaca.

Tada je raspravno vijeće navelo i da nije isključeno da će kasnije Stanišiću zbog bolesti dozvoliti da proces prati iz Srbije, a odbrana je upravo, pozivajući se na tu odluku sudija, danas naglasila da bi se proces mnogo brže odvijao ukoliko bi ga prvooptuženi pratio iz svog doma u Beogradu.

Zbog Stanišićeve bolesti sud zasjeda tri dana sedmično po tri sata, uz jednočasovnu pauzu.

I drugooptuženi Simatović zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu u Srbiju tokom ljetnje sudske pauze.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013. godine, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe, koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo i poništilo oslobađajuću presudu, te naložilo da proces bude ponovljen. /kraj/kma/ab

XS
SM
MD
LG