Dostupni linkovi

Pritisak na papu zbog kardinalove afere


Kardinal George Pell treba da se pojavi pred sudom u Melburnu 18. jula
Kardinal George Pell treba da se pojavi pred sudom u Melburnu 18. jula

Novi skandal o seksualnom zlostavljanju u crkvi ovoga puta je pogodio direktno u srce Vatikana. Papin savjetnik i ministar finansija George Pell pojaviće se pred sudom u Melburnu u julu zbog optužbi za zlostavljanje, zbog čega je uzeo dopust iz Vatikana.

Ovim je još jednom skrenuta pažnja na ovaj decenijski problem Katoličke crkve, za koji je papa Franjo obećao da će ga iskorijeniti.

Optužbe na račun njegovog bliskog saradnika, više nego ikad to obećenje stavljaju na test.

Australijska policija je podnijala krivičnu prijavu protiv vatikanskog kardinala Georgea Pella, glavnog savjetnika pape Franja, i ministra finansija Svete Stolice, za višestruke seksualne delikte, donoseći tako, već neko vrijeme javno poznati problem seksualnog zlostavljana u crkvama, u srce Vatikana.

Kardinal Pell je najviše rangirani zvaničnik Katoličke crkve koji se suočava sa ovakvim optužbama.

Pell je odbacio optužbe i naveo da mu je papa dao dopust da se vrati u Australiju i brani.

Radujem se što ću konačno imati dan na sudu. Ponavljam da sam nevin po pitanju tih optužbi. One su lažne”, rekao je 76-godišnji kardinal na pres koferenciji u četvrtak.

“Sama ideja seksualnog zlostavljanja je mi je odvratna”, ustvrdio je Pell.

Međutim, njegov odlazak, čak i privremen, ostavlja mnogo dilema za papu Franja koji je obećao da će imati nultu toleranciju za seksualno zlostavljanje. Pell je jedan od devet kardinala koji savjetuju popularnog pontifa.

Osim toga, kardinal Pell je započeo i vodio reformu finasija Vatikana.

Policija u australijskoj državi Viktorija u kojoj je Pell bio svećenik 1970-tih saopštila je da ga terete za “više optužbi za seksualne delikte u prošlosti” od strane više tužitelja.

Nijesu saopšteni detalji optužbi protiv Pella ili imena navodnih žrtava, kao ni vrijeme u kojem su ta krivična djela počinjena.

Kardinal George Pell treba da se pojavi pred sudom u Melburnu 18. jula.

Papa obećao da će imati nultu toleranciju za seksualno zlostavljanje
Papa obećao da će imati nultu toleranciju za seksualno zlostavljanje

Iako se pojavio na press konferenciji, odbio je da odgovara na pitanja novinara, ali je medije optužio za, kako je rekao, “nemilosrdni karakter ubica” te poručio da želi “da skine ljagu sa svog imena i da se potom vrati na svoj posao u Rimu” .

Pell je tokom istrage australijske Vlade o institucionalnom zlostavljanju djece, prošle godine, rekao da je crkva pravila “katastrofalne” izbore odbivši da povjeruje zlostavljanoj djeci i premještajuću sveštenike zlostavljače iz parohije u parohiju, te se oslanjaući na svećenička vijeća da rješavaju ovaj problem.

Tada je međutim razbijesnio žrtve zbog toga što je rekao da je previše bolestan da leti u Australiju, već je o tome iskaz dao u Rimu.

Ubrzo potom prošlog jula, policija države Viktorija potvrdila da je i sam Pell pod istragom zbog sumnji za seksualno zlostavljanje.

U izjavi za medije datoj 29. juna je nagovijestio da će ovoga puta ipak putovati u Australiju.

Razgovarao sam sa mojim advokatima o tome kada treba da se vratim kući kao i sa mojim ljekarima, na koji je način najbolje da to učinim“.

Kada je skanadal izbio prošle godine, papa Franjo je rekao da Pell ne bi trebalo da bude podvrgnut suđenju u medijima, navodeći:

„To je u rukama pravosudnog sistema i nikome se ne može suditi dok pravosuđe ne kaže svoje... Nakon što pravosuđe da svoju riječ, ja ću govoriti“, poručio je papa Franjo.

Ipak, ovakav razvoj događaja bio je udarac za papu, čime je stavljen pod dodatni pritisak da održi dato obećanje da će konačno iskorijeniti seksualno zlostavljanje u crkvi i preduzeti mjere protiv onih koji su ta zlodjela zataškavali.

Marie Collins, glavna predstavnica laičke populacije u papskoj Komisiji za ispitivanje zlostavljanja, podnijela je ostavku ranije ove godine, uz ocjenu da je “sraman” otpor promjenama unutar Vatikana.

Ko je cardinal George Pell?

Pell je rođen 1941. u državi Viktorija na jugu Australije. Svećenik je postao 1966. i tu dužnost je obavljao od 1971. do 1983. uključujući i deset godina službe u svom rodnom gradu Balaratu.

On 1996. postaje arhibiskup Melburna, dužnost na kojoj je učestvovao u uspostavljanju takozvanog “Odgovora Melburna”, što je prvi formalni sistem Katoličke crkve koji se bavio pritužbama o zlostavljanju unutar crkve.

Kada je umro papa Jovan Pavle II 2005. australijski mediji su pisali da je Pell jedan od njegovih mogućih nasljednika
Kada je umro papa Jovan Pavle II 2005. australijski mediji su pisali da je Pell jedan od njegovih mogućih nasljednika

Za arhibiskupa Sidneja, najvažnije dužnosti u katoličkoj crkvi u Australiji, postavljen je 2001. Već sljedeće godine, Pell je morao da se povuče da bi se suočio sa saslušanjem zbog optužbi za zlostavljanje koje datiraju još iz 1960-tih. Komitet crkve koji je ispitivao slučaj ustvrdio je tada da nijesu imali dovoljno dokaza za preduzimanje dalje akcije i Pell se vratio na dužnost.

Već 2003. Pell je postao kardinal. Kada je umro papa Jovan Pavle II 2005. australijski mediji su pisali da je on jedan od njegovih mogućih nasljednika.

Njegove dužnosti u Vatikanu povećane su 2012., kada ga je papa Benedikt XVI pozvao da se priključi osmočlanoj grupi savjetnika za reformisanje crkve.

Kardinal George Pell je 2014. imenovan za Prefekta sekretarijata za ekonomiju, prvog kontrolora finansija u Vatikanu.

Australijska vlada je 2016. započela istragu o institucionalnom zlostavljanju djece u kojoj je Pell svjedočio putem video linka iz Rima, jer je, kako je navedeno bio previše bolestan da bi otputovao u Australiju.

Tada je izjavio da je crkva napravila “katastrofalne izbore“ minimizirajući svoj odgovor na dešavanja i zataškavajući žalbe o zlostavljanu.

Nedugo potom prošle godine, australijska policija je stigla u Rim da ispita kardinala Pella o optužbama za zlostavljanje. Uslijedila je optužba i sudski poziv.

Seksualno zlostavljane u crkvi kao globalni skandal

Decenijama rasprostranjena pojava u Katoličkoj crkvi izbila je na svjetlost dana 2002. godine kada je otkriveno da su biskupi u Bostonu i okruženju jednostavno popove zlostavljače nakon što se delikti otkriju samo slali u druge parohije umjesto da ih raščine i prijave.

Nakon toga su na svjetost dana izašle na hiljade slučajeva, a istražitelji su ohrabrili dugodišnje tihe žrtve da javno govore o onome što su preživjeli, što je nanijelo veliku štetu crkvi u zemljama poput Irske.

Istovremeno je crkva od tada do danas isplatila više od dvije milijarde dolara kompenzacija.

“Pretpostavljam da će optužbe protiv Pella biti šokantne za Vatikan i za samog papu”, kaže Thomas P. Doyle, američki svećenik čiji je izvještaj o seksualnom zlostavljanu u crkvi doveo do otkrivanja dotašnjeg zataškavanja ovakve prakse u Bostonu.

Za vrijeme ranijih poglavara Vatikana, suverene države u srcu Rima, štićeni su svi sveštenici za kojima su druge države raspisale potjernice.

Početkom 1980-tih, Vatikan je odbio zahtjev Italije da im predaju arhibiskupa Paula Marcinkusa, Amerikanca koji je bio šef vatikanske banke i tražen je zbog istrage o lažnom bankrotu jedne privatne italijanske banke.

Kardinal Bernard Law iz Bostana je prebačen u Rim nakon što je skandal o seksualnom zlostavljanju buknuo u njegovoj episkopiji, i on od tada živi u italijanskoj prijestonici već više od 15 godina.

Žrtve zlostavljanja i grupe koje ih zastupaju, su se posebno razbijesnile kada je Lawu sada umirovljenom 85-godišnjaku, povjerena dužnost glavnog svećenika u rimskoj bazilici koja nosi ime pape Jovana Pavla II.

Sa druge stranem papa Franjo je zauzeo nepokolebljiv stav u slučaju Jozefa Wesoslowskog, bivšeg arhibiskupa koji je bio optužen za plaćanje seksa maljotenicima dok je bio papski ambasador u Dominikanskoj Republici.

Wesolowski je opozvan 2013. raščinjen i uhapšen u Vatikanu 2014. ali je umro neposredno prije početka suđenja koje mu je bilo zakazano 2015. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG