Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Proizvođači malina u BiH i Srbiji: Obustava izvoza i protest


Proizvođači malina održali su danas protest u Arilju zbog niske otkupne cijene tog voća, dok su proizvođači malina u BiH razmatrali mogućnost da prestanu izvoziti.

Kilogram malina u Srbiji ovih dana prodaje se po cijeni od 80 do 120 dinara, a prošle godine je ta cijena bila od 220 do 240 dinara.

Proizvođači malina najavili su da će blokirati hladnjače, ako do 4. jula sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, finansija i trgovine dogovore otkupnu cijenu od 1,83 eura ili 220 dinara.

"Time ćemo sprečiti da kupuju maline po niskim cenama. Ako mi propadamo, neka propadnu i oni", rekao je predsjednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović i dodao da je zbog visokih temeratura 20 odsto maline već propalo.

U BiH proizvođači malina razmatraju da proizvode plasiraju na domaće tržište i u prerađivačku industriju, nakon što im je ponuđena otkupna izvozna cijena tri puta manja od prošlogodišnje.

Bh. proizvođači su u proteklih pet godina izvozili na evropsko tržište 97 posto proizvedenih malina, dok im je ove godine ponuđena cijena od jedne konvertibilne marke po kilogramu što nije dovoljno ni za pokriće proizvodnih troškova, kaže Jasminka Hadžiavdić, predstavnica Udruženja Eko brda iz Olova i predstavnica Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH.

Hadžiavdić dodaje da je minimalna isplativa cijena tri marke po kilogramu, no ukoliko se ne postigne takav dogovor proizvođači moraju pronaći alternativu, a jedno od rješenja je plasman na domaće tržište.

Almin Mališević iz Privredne komore FBiH kaže kako Bosanci i Hercegovci uglavnom konzumiraju uvozne maline iako je visok kvalitet domaćih proizvoda.

XS
SM
MD
LG