Dostupni linkovi

Vanredna vijest

FIFA objavila cijeli izvještaj Michaela Garcie


Istražitelj Michael Garcia na 64-tom kongresu FIFA u Sao Paulu u junu 2014

Svjetska nogometna federacija (FIFA) objavila je danas kompletan izvještaj bivšeg nezavisnog etičkog istražitelja Michaela Garcie iz 2014. godine o dodjeli organizacije svjetskih prvenstava Rusiji i Kataru i to nakon što su se djelovi toga izvještaja “iscurili” u njemačke medije.

FIFA je izvještaj na 430 stranica objavila na svom webu manje od 24 sata nakon što je njemački Bild naveo da posjeduje kopiju tog izvještaja i da će početi s objavljivanjem.

Garcia ,koji je danas sudac u New Yorku,j e u decembru 2014. godine podnio ostavku na funkciju iz protesta zbog načina na koji je FIFA postupila sa njegovim izvještajem u kojem stoji da je Katar poduzimao neke korake kako bi zemlja dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

U izvještaju stoji da je Rusija uništila računare kako se ne bi mogle dokazati optužbe da se koristila nepoštanim sredstvima da bi osiguala domaćinstvo prvenstva 2018.

Nekedašanjem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru je 2015. zabranjen bilo kakvo djelovanje u nogometu za šest godina nakon istrage u kojoj je uhapšeno nekoliko dužnosnika Svjetske nogometne federacije zbog korupcije.

XS
SM
MD
LG