Dostupni linkovi

May potpisala sporazum o vladi sa strankom iz Sjeverne Irske


Konzervativna partija Tereze Mej izgubila je apsolutnu većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima 8. juna
Konzervativna partija Tereze Mej izgubila je apsolutnu većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima 8. juna

Britanska premijerka Theresa May postigla je u ponedjeljak dogovor sa Demokratskom unionističkom partijom (DUP) Sjeverne Irske o podršci te stranke njenoj manjinskoj vladi pred glasanje o važnim zakonima u britanskom parlamentu.

"Dogovor je potpisan", potvrdio je portparol Dauning strita.

Sporazum je potpisao Gavib Williamson u ime torijavac i Jeffrey Donaldson u ime DUP-a.

Konzervatci Therese May izgubili su apsolutnu većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima 8. juna i za ostanak na vlasti potrebna joj je podrška stranke DUP koja ima 10 poslanika.

Konzervativci i DUP zajedno imaju 327 poslanika, a za većinu je potrebno 326 od 650 poslaničkih mjesta.

Predsjednica DUP-a Arelne Foster rekla je "odušveljena" i da će tačke sporazuma dve stranke biti "potpuno transparentne". May je rekla da njeni konzervativci i DUP "dijele mnoge vrijednosti" i da je sporazum "dobar".

Dogovor dvije stranke o podršci vladi Therese May izazvao je konsternaciju u Londonu budući je DUP desničarska stranka koja se pored ostalog protivi abortusu i gej brakovima, a neki od njenih članova negirali su klimatske promjene i upotrebljavali sektašku retoriku.

Bivši irski premijer, Enda Kenny upozorio je i da bi krhki mir u Sjevernoj Irskoj mogao biti doveden u pitanje sporazumom Konezvativaca i DUP-a.

XS
SM
MD
LG