Dostupni linkovi

Partija Edija Rame pobednik izbora u Albaniji


Izborna komisija saopštila je na osnovu trećine prebrojanih glasova da su Ramini socijalisti osvojili gotovo 50 odsto glasova
Izborna komisija saopštila je na osnovu trećine prebrojanih glasova da su Ramini socijalisti osvojili gotovo 50 odsto glasova

Socijalistička partija Edija Rame pobednik je jučerašnjih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Prebrojavanje glasova je u toku, ali na osnovu poslednjih informacija, Rama je dobio 51.6 odsto glasova ili preko deset odsto više nego 2013. godine.

Ovakav rezultat mu omogućava većinu u parlamentu, sa 73 poslanička mesta. Za formiranje vlade potrebno je 70 od 140 glasova.

Druga je Demokratska partija Ljuljzima Baše sa 29.6 odsto osvojenih glasova ili 42 poslanička mesta, a treća Socijalistički pokret za integracije sa 4.4 odsto glasova sa 20 poslanika. Ova partija je u poslednjih deset godina uvek bila odlučujuća u tome ko će da formira vladajuću koaliciju.

Inače, s obzirom da je u nedelju bio verski praznik Bajram, ali i zbog veoma visokih temperatura, Centralna izborna komisija Albanije produžila je glasanje za 60 minuta, radi veće izlaznosti. Izborima se odazvalo 45 odsto birača.

Izlaznost na izborima bila je svega 47 odsto, šest odsto manje nego na prethodnim izborima 2013. godine.

Održavanje slobodnih i fer izbora ključan je uslov za pokretanje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Zemlja s 2,9 miliona stanovnika članica je NATO-a od 2009. godine, a od 2014. godine ima status kandidata za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG