Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rohani: Iran uz narod Katara


"Verujemo da pritisak, pretnje i sankcije nisu dobri za rešavanje bilo kakvog problema između zemalja u regionu", rekao Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je u nedelju da Iran želi da produbi svoje odnose s Katarom i osudio blokadu prema toj zemlji koje su nametnule Saudijska Arabija i njeni saveznici.

"Iran želi i dalje da razvija odnose s Katarom", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim šeikom Tamimom ben Hamadom Al Tanijem, kojem je čestitao Ramazanski bajram, prenosi Beta.

Rohani je rekao da je Iran "s narodom Katara". "Verujemo da pritisak, pretnje i sankcije nisu dobri za rešavanje bilo kakvog problema između zemalja u regionu", dodao je iranski predsednik.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein postavili su u petak Kataru 13 zahteva koje mora da ispuni u roku od deset dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene pre dve sedmice zbog navodnog finansiranja terorizma.

Među tim zahtevima su gašenje televizije Al Džazira, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom, uz poštovanje sankcija koje su SAD uvele Iranu.

Od Katara se traži i da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući takozvanu Islamsku državu, libanski Hezbolah i ogranak Al Kaide u Siriji, nekada poznat kao Nusra front.

Katar je te zahteve odbacio kao "nerazumne".

XS
SM
MD
LG