Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić: BiH preti opasnost propasti aranžmana sa MMF-om


Na izvršnim vlastima u entitetima i na Savetu ministara je da to obezbedi nastavak reformi: Mladen Ivanić

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanići izjavio je u nedelju u Banjaluci da BiH preti opasnost propasti aranžana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je u vezi sa ekonomskim reformama i deo je evropskog puta BiH.

"Meni je (evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Federika) Mogerini jasno rekla da je jedini argument koji oni mogu izneti za naš status kandidata taj da snažno nastavimo s reformama. Na izvršnim vlastima u entitetima i na Savetu ministara je da to obezbedi", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocenio je da je za propast pregovora BiH sa MMF-om kriva neiskrenost entitetskih vlada.

"Vlada Federacije BiH treba aranžman sa MMF-om zato što im treba novac za infrastrukturne projekte, a Vlada RS treba ga samo i isključivo za budžetsku potrošnju", ocenio je Borenović.

On je optužio aktuelnu Vladu RS da je nesposobna za reprogramiranje kredita, dodavši da joj priče o tome da će novac u RS stići od navodnih partnera služi samo za kupovinu vremena.

"Ti sumnjivi partneri koji su se do sada sporadično ukazivali su pokazatelj da ova Vlada nema kvalitet kredibilnog partnera. To je Vlada koja je puštena niz vodu da završi posao koji nije nimalo dobar za RS", rekao je Borenović.

XS
SM
MD
LG