Dostupni linkovi

Nastavljen protest boraca pred Vladom FBiH


Već 14-ti dan demobilisani borci protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Oni traže formiranje Jedinstvenog registra boraca, te borački dodatak od 160 eura.

Ranije su najavili samospaljenje ukoliko do 25. juna njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani.

U nedjelju ih je posjetio i predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić, koji je sa njima razgovarao o problemima zbog kojih su se odlučili na proteste.

Na tematskoj sjednici u subotu Vlada FBiH razmatrala je zahtjeve boraca.

Premijer i ministri zaključili su kako za potpuno ispunjenje zahtjeva boraca u budžetu nema novca.

Borci: Spalit ćemo se ako Vlada ne ispuni zahtjeve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Premijer Novalić je rekao kako bi u tom slučaju za boračku populaciju moralo biti izdvojeno dodatnih 335 miliona eura, što demobilisani borci demantuju.

Istovremeno, Salko Bukvarević, ministar za pitanje boraca FBiH, izjavio je u subotu da je glavni zaključak sjednice Vlade FBiH taj da je većina zahtjeva koju su prezentovali borci već u realizaciji i da je Vlada uputila u dalju proceduru veći dio tih zahtjeva.

On je kazao da je zahtjev boraca za borački dodatak nerealan i da po tom pitanju Vlada ne može ništa obećati.

"Uvođenjem boračkog dodatka ugrozili bi ostale kategorije poput penzionera i ostalih. Nudili smo borcima da razgovaramo i da im objasnimo, ali oni su se nažalost oglušili na naše pozive kazavši da nemaju predstavnika, a njihove izjave su svakim danom postajale radikalnije", kazao je Bukvarević.

On ih je pozvao i da 'ne dižu ruku na sebe'.

"Javno pozivam moje saborce da ne čine ništa što je neprimjereno, a pogotovo da ne dižu ruku na sebe. Otvoreni smo za pregovore i razgovore, Vlada je odredila radnu grupu. Možemo doći do rješenja i možemo pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Vjerujem da će preovladati razum. U toku dana ćemo ih ponovo pozvati da dođu u zgradu Vlade. Na kraju, oni su punoljetni ljudi i za lične postupke ne možemo odgovarati. Učinili smo sve. Vlada ne može biti odgovorna za pojedinačne poteze. Pozvat ćemo ih ponovo, ako ne budu htjeli doći mi ćemo ih upoznati sa zaključcima sjednice", poručio je Bukvarević.

XS
SM
MD
LG