Dostupni linkovi

Prajd vikend u Beogradu


Prajd vikend traje do 26. juna
Prajd vikend traje do 26. juna

U Beogradu je danas održana "Parada ponosa" pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se". Oko stotinak učesnika "Parade ponosa" su nakon okupljanja u Pionirskom parku prošetali do Trga Republike.

Na ulicama je bilo pojačano prisustvo policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Prajd vikend u Beogradu: Šetnjom protiv nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Učesnici Parade nosili su transparente "Ponos Srbije - Neka svi naši glasovi ore se", "Hoćemo život dostojan čoveka" i "Podrška je važna", kao i zastave duginih boja.

Osnovni zahtevi učesnika su: nulta tolerancija države prema nasilju bilo koje vrste nad pripadnicima LGBT zajednice, pojednostavljivanje procedura za izdavanje dokumenata transosbama i poštovanje zakona o zabrani diskriminacije.

“I ono što nas najviše tišti jesu istopolna partnerstva”, poručila je Helena Vuković iz organizacije Egal.

Prajd vikend, u okviru kojeg je i Prajd šetnja, traje do 26. juna, a organizuju ga udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar, koji su naveli da je današnja parada u formi protesta, kako bi ukazali da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i da su njeni pripadnici često žrtva nasilja.

U pismu javnosti u Srbiji, Evropska asocijacija organizatora "Prajdova" je navela da u Beogradu postoji samo jedan organizator Parade ponosa i da zbog toga ne podržava današnji skup, prenela je organizacija "Parada ponosa Beograd".

Tradicionalni "Beograd Prajd" biće održan 17. septembra.

XS
SM
MD
LG