Dostupni linkovi

Karadžić: IDIL preti Srbima i Hrvatima u BiH zbog odluka Haškog tribunala


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je danas u Hagu da “Islamska država” (IDIL) koristi "neke odluke" Haškog tribunala da bi pretila Srbima i Hrvatima u BiH.

"Situacija u regionu je gora nego pre rata... Neke odluke ovog suda služe Islamskoj državi kao razlog za pretnje hrišćanskoj većini u BiH", kazao je Karadžić.

Na statusnoj konferenciji, Karadžić je sugerisao da je to posledica dužine žalbenog postupka koji se protiv njega vodi pred sudskim Mehanizmom (MICT), pravnim naslednikom Tribunala.

Tribunal je, 24. marta 2016. Karadžića (72) prvostepeno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1991-95.

Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i tužioci, a postupak po tim žalbama je u toku pred sudskim Mehanizmom.

Na današnjoj statusnoj konferenciji, Karadžić je rekao da je "prilično zabrinut" zbog "dužine trajanja postupka i vremena kada se očekuje odluka".

Zabrinut je, kako je kazao, "i radi lične, porodične situacije... i radi situacije u regionu" gde su, kako smatra, "odnosi pogoršani".

Predsedavajući sudija Teodor Meron (Theodor) prekinuo je optuženog rečima da žalbeni postupak kasni zbog zahteva samog Karadžića, kao i Tužilaštva, da dobiju više vremena za pripremu žalbi.

"Kašnjenje od devet meseci predstavlja dodatno vreme koje smo dali vama i tužiocima... da bismo vam omogućili da učinite žalbu najboljom mogućom", rekao je sudija Meron, koji je i predsednik Mehanizma.

Do kraja žalbenog postupka, za koji ne postoji rok, ostaje da sudije prouče pisane žalbe i zakažu usmenu raspravu o njima. Potom će se sudije povući radi odlučivanja o pravosnažnoj presudi Karadžiću.

Karadžić je žalbom tražio da bude oslobođen, a tužioci da mu bude izrečena maksimalna, doživotna zatvorska kazna.

Prvobitno je bilo predviđeno da konačna presuda Karadžiću bude izrečena 2018., ali su zatim usledila kašnjenja u postupku.

Karadžić je u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od 30. jula 2008. Prethodno su ga, 21. jula, uhapsile vlasti Srbije u Beogradu.

XS
SM
MD
LG