Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fondacija Fridrih Ebert: 'Balkanska ruta' samo preusmerena


Migranti u Makedoniji, 2015.

Fondacija Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung) saopštila je da "Balkanska ruta" nije zatvorena, kako je predviđao sporazum između Evropske unije i Turske, već je samo preusmerena ka Bugarskoj.

Tom temom, prema najavama samita EU, evropske diplomate će se baviti danas.

Po dogovoru, migranti nisu mogle dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj.

O tome se detaljnije govori u izveštaju Fridrih Eberta na 26 strana o kojima će biti razgovora, ali diplomatski izvori kažu da osim otvorene diskusije "o eksternim aspektima", za sada se na samitu ne nočekuju nikakve konkretne odluke.

Prema podacima Fondacije Fridrih Ebert, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, preneo je EurActiv.com.

U izveštaju su prikazane i mape nelegalnog pomeranja migranata koje se događaju na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj. Takva pomerenja su zabeležena i na granici između Srbije i Makedonije u oba smera, kao i između Mađarske i Srbije prema Srbiji i na mađarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj.

Rezultat je, kaže se u izveštaju, da su Bugarska i zemlje koje su van EU - Makedonija i Srbija - "zatečene u sredini" sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sledeći koraci zavise od dogovara EU sa Turskom.

Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cele "Balkanske rute", održati.

XS
SM
MD
LG