Dostupni linkovi

Katar ima deset dana da ispuni zahteve arapskih zemalja


Sjedište Al Džazire u Dohi, Katar

Gašenje televizije Al Džazira (Al Jazeera), smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze neki su od 13 zahteva koje su arapske zemlje uputile Kataru.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein poslali su Kataru spisak zahteva koje mora da ispuni u roku od deset dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene pre dve sedmice.

Katar odbacuje njihove optužbe da finansira teroriste i izaziva nestabilnost u regionu. Zahteve je Kataru predstavio Kuvajt, koji posreduje u rešavanju krize.

Nije bilo zvaničnog odgovora iz Katara, ali je ministar spoljnih poslova Muhamed bin Abdulrahman al Tani ranije rekao da neće pregovarati dok ne budu ukinute kaznene mere.

Među zahtevima su, takođe, neki uslovi koje je Katar rekao da nikada neće ispuniti, kao što je gašenje Al Džazire. Pored Al Džazire, zahteva se gašenje medija koje Katar direktno ili indirektno finansira, uključujući Arabi21, Rasd (Rassd), Al Arabi Al-Džadid (Al Araby Al-Jadeed ) i Midle ist aj (Middle East Eye).

Arapske zemlje traže i da Katar plati nadoknadu za gubitak života i druge finansijske gubitke koje je izazvala katarska politika proteklih godina. Iznos obeštećenja, navodi se u zahtevima, biće utvrđen u koordinaciji s Katarom.

Katar mora da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući Islamsku državu, Muslimansko bratstvo, libanski Hezbolah i ogranak Al Kaide u Siriji nekada poznat kao Nusra front.

Od Katara se traži da zatvori diplomatska predstavništva u Iranu, izbaci iz zemlje pripadnike iranske Revolucionarne garde i da odnose svede na trgovinu, uz poštovanje američkih sankcija Iranu.

Arapske zemlje zahtevaju od Katara da odbije da naturalizuje njihove državljane i da izbaci one koji se sada nalaze u Kataru, čime, kako se objašnjava, pokušavaju da spreče Dohu da se meša u njihove unutrašnje poslove.

Takođe traže izručenje svih ljudi koji su u te četiri zemlje traženi zbog optužbi za terorizam, prekid kontakata s političkom opozicijom u Saudijskoj Arabiji, UAE, Egiptu i Bahreinu i pružanje detaljnih informacija o opozicionim političarima koje je navodno finansirao tim zemljama.

Na listi zahteva su i prekid svake vojne saradnje s Turskom unutar zemlje i usklađivanje svoje ekonomske, vojne, socijalne politike sa Savetom za saradnju zemalja Zaliva, regionalne grupe koja je usredsređena na borbu protiv uticaja Irana.

Ako Katar pristane na zahteve, lista će biti revidirana jednom mesečno tokom prve godine, a zatim svaka tri meseca tokom druge godine. Sprovođenje zahteva biće nadgledano narednih deset godina.

XS
SM
MD
LG