Dostupni linkovi

Zbog pretnji u Nišu odložena projekcija filma 'Albanke su naše sestre'


Centar Niša, ilustracija

Projekcija dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" koja je trebalo u četvrtak veče da bude održana u Medija centru u Nišu, odložena je zbog brojnih verbalnih pretnji koje je grupa desničara uputila organizatorima, javlja Beta.

Ispred zgrade Medija centra okupilo se oko 50 desničara koji su vređali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne.

Okupljeni desničari gađali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi.

Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.

Dokumentarni film "Albanke su naše sestre" je jedan od pet filmova iz projekta "Stvarni ljudi, stvarna rešenja", koji su snimili u koprodukciji Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD.

Serijal govori o različitim aspektima normalizacije odnosa Srbije i Kosova, iz perspektive takozvanih "običnih građana".

Slični incidenti dešavali su se pre 10 dana u Novom Sadu tokom promocije filma "Kosovo, nazdravlje" iz istog serijala, ali je uprkos protestima desničara promocija održana.

Filmovi su bez incidenata promovisani u Beogradu, Pančevu i Vranju.

XS
SM
MD
LG