Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duma odobrila zakon kojim se štite lični podaci najviših zvaničnika


Zasijedanje ruske Dume, jul 2017.

Ruska Duma je usvojila zakon kojim se šitite lični podaci državnih zvaničnika, njihovih porodica i direktora državnih kompanija, te drugih osoba, pod zaštitom Federalne službe zaštite (FSO), manje od dvije sedmice nakon što su destine hiljada ljudi izašli na ulice širom Rusije protestujući zbog korupcije.

Donji doma ruskog paralamenta, Državna Duma, odobrila je zakon u trećem i finalnom čitanju. Zakon od FSO traži da obezbijedi "profesionalnu zaštitu ličnih podataka za osobe koje su pod državnom zaštitom zajedno sa članovima njihovih porodica".

Osobe pod zaštitom FSO su najviši ruski zvaničnici, regionalni guverneri, direktori državnih naftnih kompanija, kao i članovi njihovih porodica.

Prema prijedlogu usvojenog zakona, lični podaci, kao što su informacije o njihovim nekretninama, imovini i bankovnim računima mogu biti povjerljivi ukoliko FSO smatra da je to neophodno.

Zakon sada treba da odobri i gornji dom ruskog parlamenta, Savjet Federacije, a potom će ga potpisati predsjednik Vladimir Putin, nakon čega će stupiti na snagu.

Ovaj potez bi mogao dodatno iskomplikovati istrage o navodima o široko rasprostranjenoj korupciji među visokim ruskim zvaničnicima.

Glasanje u Dumi stiže nakon velikih demonstracija protiv korupcije širom zemlje, koji su održani 26. marta i 12. juna, i koje su na ulice Moskve izvele desetine hiljada ljudi.

Protesti su motivisani video snimkom koji je objavio opozicioni lider Aleksej Navalni, još u martu, a koji je imao više od 22 miliona pregleda na YouTube-u, i u kojem se premijer Dmitrij Medvedev optužuje da koristi mrežu navodnih humanitarnih fondacija da bi kontrolisao bogatsvo u zemlji i inostranstvu.

Medvedev je optužbe nazvao "lažnim izjavama političkih avanturista"

Navalni, koji želi da se kandiduje na predsjedničkim izborima iduće godine, je predovodio proteste koji su održani u više od 100 ruskih gradova.

XS
SM
MD
LG