Dostupni linkovi

Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe


Gradonačlnica Siska Kristina Ikić Baniček
Gradonačlnica Siska Kristina Ikić Baniček

Središnje državno obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pored Siska, gdje je 22. lipnja 1941 godine osnovan Prvi sisački partizanski odred, ostat će zapamćeno po oštrom prozivanju što ga je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić doživio od sisačke socijaldemokratske gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

Kako je grad Zagreb pred dvadesetak dana Nagradu grada Zagreba u kategoriji film dodijelio kontroverznom filmskom režiseru Jakovu Sedlaru, koji je prošle godine snimio film „Jasenovac –istina“ koji je zbog falsifikata i revizionizma izazvao niz osuda, ona je Bandića nazvala „samoproklamiranim antifašistom“.

Dodala je kako „što je najgore, ti isti koji nagrađuju glavnog revizionistu povijesti i negatora ustaških zločina licemjerno dolaze tu među nas da polože vijenac na spomenik hrabrim mladićima i djevojkama čiju žrtvu danas neki žele izbrisati iz kolektivne svijesti hrvatskog naroda. Ne može se biti antifašist prema potrebi. Ili si antifašist, ili si fašist. Sredina ne postoji. Nema srednjeg puta kojim bi neki oportunisti koji se ne žele zamjerati jednima ni drugima željeli ići.“

Bandić, koji je sjedio u prvom redu među uzvanicima, na prozivanje nije reagirao.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin kazao je kako na djelu nije revizija povijesti, već njezino falsificiranje.

„Mi smo danas opet u ratu, ali ne s oružjem u ruci. Mi se borimo protiv laži i falsificiranja povijesti, a naše su oružje riječ i istina. Nikada nikome nije uspjelo trajno i potpuno falsificirati povijest, pa neće ni ovima koji to danas pokušavaju, ne samo u Hrvatskoj. Falsificiranje povijesti na djelu je i u većem dijelu zemalja regije, ali i u dobrom dijelu nekadašnjih socijalističkih zemalja, pa i zemalja zapadne Europe.“

Kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović govorio je župan Istarske županije Valter Flego.

Državni vrh je – po običaju – na obilježavanje Dana antifašističke borbe - poslao izaslanike, a svečanosti je prisustvovao i niz veleposlanika zemalja koje su u Drugom svjetskom ratu bile dio antifašističke koalicije – Rusije, Kazahstana, Crne Gore i drugih.

Premijer Andrej Plenković, koji je danas i sutra u Bruxellesuna sastanku Europske pučke stranke i sjednici Europskog vijeća uputio je građanima čestitku povodom Dana antifašističke borbe.

„Obilježavajući Dan antifašističke borbe, prisjećamo se hrvatskih antifašista koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno je odredila budućnost suvremene Europe. Na tim temeljima izgrađena je današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska,“ stoji u njegovoj čestitci.

Pred ovogodišnji Dan antifašističke borbe predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, po prvi puta otkako je izabrana na ovu funkciju.

XS
SM
MD
LG