Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić i Mogherini: BiH treba iskoristiti povoljan trenutak Evropske unije


Prilikom ranijih susreta BiH Predsjedništva sa Federicom Mogherini, arhivski snimak

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je u četvrtak sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i regiji, te koracima koje BiH čini na evropskom putu.

Zajednički je konstatovano da su prioriteti na tom putu efikasno sprovođenje mjera iz Reformske agende i efikasna priprema odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Predsjedavajući Ivanić i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Mogherini zaklјučili su da je ovo povolјan trenutak, koji BiH treba iskoristiti.

Ivanić je izrazio zabrinutost da, u slučaju da ova prilika bude propuštena, može da dođe do zastoja u evropskim integracijama BiH, koji bi mogao da potraje duži vremenski period.

Predsjedavajući Ivanić danas učestvuje i na proširenom summitu Evropske narodne partije. Tokom dana sastat će se s predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama summita planirano je više bilateralnih susreta.

XS
SM
MD
LG