Dostupni linkovi

MUP i MSP: Bez potvrde o pogibiji osobe iz Srbije u Siriji


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP), kao i Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) nisu potvrdili niti demantovali upit RSE da li je u Siriji poginula jedna osoba iz Srbije, koja se navodno borila na strani snaga pod kontrolom sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Tvrdnje o navodnoj pogibiji Novosađanina Dimitrija Saše Jojića pre dva dana su se pojavile na društvenim mrežama i to Fejsbuk profilu Srpski navijači, a potom su počeli da ih prenose i mediji. Prema nepotvrđenim i nezvaničnim informacijama Jojić je poginuo protekle nedelje u Siriji gde se, kako se navodi, borio protiv militanata "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL).

Mediji u Srbiji navode da je Dimitrije Saša Jojić, važio i za vođu navijačke grupe “Firma“ Fudbalskog kluba Vojvodina. 2014. godine napustio je Srbiju i otišao da ratuje na strani proruskih separatista kod Donjecka u Ukrajini.

Potom je, nakon završenog ratovanja u Ukrajini, prešao u Siriju gde je učestvovao u sukobima kod Palmire.

Ne postoje precizne informacije o broju građana Srbije koji učestvuju u borbama na stranim ratištima. Zvaničnici licitiraju ciframa od nekoliko desetina do nekoliko stotina. U Srbiji je učešće u stranim ratnim sukobima proglašeno krivičnim delom koje je kažnjivo zakonom.

Do sada je, posle nagodbe sa tužilaštvom zbog ratovanja u Ukrajini na strani proruskih separatista, na uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora osuđen Radomir Počuča – bivši televizijski voditelj i policijski portparol.

XS
SM
MD
LG