Dostupni linkovi

Avion ruskog ministra presretnut u skladu sa procedurama


F16
F16

Poljska armija potvrdila je danas da su avion ruskog ministra Sergeja Šojgua iznad Baltičkog mora presrela dva lovca F16 poljske armije na signal za uzbunu iz NATO, a da je presretanje proteklo po standardnoj proceduri NATO.

Signal da dva dežurna poljska pilota dignu svoje lovce i krenu u susret civilnom ruskom TU-154 u pratnji dva borbena aviona Su-27 naoružana raketama vazduh-vazduh dala je komanda vazdušnih operacija NATO-a u Nemačkoj.

"Presretanje je obavljeno u skladu sa postojećim procedurama NATO-a", saopštila je danas Armija Poljske.

Iz NATO je saopšteno da se nije znalo ko je u ruskom tupoljevu i da je to upravo ministar Šojgu, a poljske pilote koji dežuraju u operaciji nadziranja vazdušnog prostora nad Baltikom NATO je poslao da ga presretnu zato što se ni tupoljev ni ruski lovci nisu identifikovali a nisu reagovali na komunikaciju kontrole letenja.

"Kada NATO avioni presreću drugi avion identifikuju ga vizualno i drže se uvek na bezbednoj udaljenosti. Kada završe tu proceduru odlete. To je standardna procedura, poštuju je svi naši piloti", saopšteno je iz NATO-a.

Ruski mediji objavili su snimak iz aviona kojim je putovao Šojgu na kome se vidi da lovac F-16 leti paralelno, dok se izmedju njega i ruski državni avion ne ubaci ruski Su-27 koji u jednom trenutku demonstrativno pokazuje rakete a nakon toga se F-16 polako udaljava.

XS
SM
MD
LG