Dostupni linkovi

Vanredna vijest

FHP: Krivična prijava protiv pripadnika 'Crvenih beretki' za zločine u Doboju


"Crvene beretke", arhivska fotografija

Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je danas Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv bivšeg visokopozicioniranog pripadnika "Crvenih beretki" Radojice Božovića i još dvojice pripadnika ove jedinice zbog zločina počinjenih u Doboju, saopšteno je iz ovog fonda.

Prijavljeni su osumnjičeni da su u periodu od maja do avgusta 1992. godine protejerali nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, ubili jednog pripadnika Zbora narodne garde, pljačkali civile, te zlostavljali i mučili civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od marta 2016. godine vodi se postupak protiv Dušana Vukovića, tada stražara Okružnog zatvora u Doboju, zbog mučenja više zatočenih osoba tokom 1992. i 1993. godine, od kojih je jedno preminulo od posljedica fizičkog zlostavljanja. Ovim postupkom nisu obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene kako u zatvoru u Doboju, tako i u samom gradu tokom trajanja sukoba.

Mada Tužilaštvo za ratne zločine u optužnici navodi da su pripadnici "Crvenih beretki" izvršili zločine u Okružnom zatvoru u Doboju, u njoj se netačno ističe da je njihov identitet nepoznat, navodi Fond za humanitarno pravo i napominje da su zločini Crvenih beretki u Doboju, pa i u dobojskom zatvoru opisani u presudi Haškog tribunala u predmetu Stanišić i Simatović (posebno na str. 265 i dalje), a da su glavni osumnjičeni za te zločine u njoj i identifikovani.

"Iako Tužilaštvo Srbije u svojoj optužnici pominje "Crvene beretke" – jedinicu Resora državne bezbednosti Republike Srbije – ono u istoj optužnici sukob u BiH označava kao unutrašnji sukob, čime zapravo govori da u tom ratu nije učestvovala nijedna druga država, pa ni Srbija. Fond za humanitarno pravo stoga smatra da je reč ili o teškom nemaru Tužilaštva za ratne zločine ili o svesnom odbijanju da se optuže osumnjičeni pripadnici "Crvenih beretki"", navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

Fond podsjeća da do danas pred domaćim sudom nije procesuiran ni jedan pripadnik "Crvenih beretki" za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, te poziva Tužilaštvo za ratne zločine da istraži navode iz podnesene krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da žrtvama poslije 25 godina omogući pravo na istinu.

XS
SM
MD
LG