Dostupni linkovi

BIRN i Reporteri bez granica: Politički uticaj na medije u Srbiji


Sa prezentacije istraživanja, Beograd, 21 juni 2017.
Sa prezentacije istraživanja, Beograd, 21 juni 2017.

Politički uticaj na medije i koncentracija publike (tendencija da većina građana konzumira informativne sadržaje nekolicine medija) narušavaju pluralizam i funkcionisanje medijskog tržišta u Srbiji, pokazuje istraživanje o vlasništvu medija u Srbiji, koje su sproveli Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Reporteri bez granica.

Sedam od 48 uzorkovanih medija ima netransparentnu vlasničku strukturu, pokazalo je istraživanje „Monitoring vlasništva nad medijima“.

Istraživač Vladimir Kostić navodi 2 ilustrativna primera, dnevne listove Blic, koji ima transparentno vlasništvo i sa druge strane, Politiku i Večernje novosti koji to nemaju.

„U Politici i Večernjim Novostima, listovima koji imaju dugu tradiciju, iako postoji neki formalni vlasnik čak ni sami ljudi unutar tih medija ne mogu da znaju ko je vlasnik pored države“, rekao je Kostić.

U istraživanju se navodi da cifre o udelu gledanosti, slušanosti i čitalačke publike, koje imaju određeni mediji, ilustruju visok rizik za koncentraciju medijske publike. Takođe je zabeležen rastući uticaj tabloida.

„Njihovo cvetanje na tržištu, stalno otvaranje novih tabloidnih medija iako za to ne postoje nikakvi realni ekonomski pokazatelji dovodi nas do pitanja da ako ne postoji tržište koje može da podnese ovolike medije šta je onda njihov interes“, rekla je Dragana Žarković, direktorka BIRN Srbija.

Ona dalje kaže da to dovodi do velikog rizika od političkog uticaja na medije.

„I on je toliko velik upravo zato što o tome ne postoje konsolidovani i javni podaci“, navela je Žarković.

U ovom istraživanju se navodi da snažne političke veze i politička kontrola medija predstavljaju jedan od jakih faktora rizika koji utiče na nivo medijskog pluralizma.

XS
SM
MD
LG