Dostupni linkovi

Mirni protesti Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH


Osoba na dijalizi, arhivska fotografija
Osoba na dijalizi, arhivska fotografija

Članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH danas su se, simbolično u 12.05 sati, okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu na mirnim protestima da bi ukazali na probleme s kojima se suočavaju ovi pacijenti.

Iz Udruženja ističu da su istekli svi razumni rokovi za usvajanje izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi koji je prošao oba parlamenta i sve javne rasprave.

Osim izmjene i dopune zakona o transplantaciji, što je i osnovni razlog za proteste, žele ukazati i na težak položaj oko 2.000 bolesnika na hemodijalizi, ali i probleme onih bolesnika koji čekaju na transplantaciju drugih organa i gdje je transplantacija jedini spas od sigurne smrti, a to je transplantacija jetre, srca, gušterače, pluća itd.

U Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH se nadaju da će današnje okupljanjedoprinijeti da se institucije i pojedinci "napokon pokrenu i počnu raditi na spašavanju ljudskih života", a to će, kako navode, najbolje uraditi ako usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o transplantacji organa i tkiva u svrhu liječenja i rade na njegovoj provedbi.

XS
SM
MD
LG