Dostupni linkovi

Marokanac izvršio napad na željezničku stanicu u Briselu


Policija u Briselu, arhivska fotografija
Policija u Briselu, arhivska fotografija

Muškarac koji je ubijen na željezničkoj stanici u Briselu nakon manje eksplozije bombe sa ekserima u njegovoj torbi je Marokanac star 36 godina, koji nije bio na listi osumnjičenih terorista, rekao je belgijski tužilac Erik Van Der Sipt.

Van Der Sipt je izjavio na konferenciji za novinare da su inicijali napadača O. Z. i da je čovjek živio u briselskom okrugu Molenbek, gdje je izvršen pretres njegovog stana.

Tužilac je rekao da muškarac nije nosio eksplozivni pojas i da je uzvikivao "Alahu ekber" prije nego što ge je ubio vojnik iz patrole koja obezbjeđuje stanicu.

Belgija je izbjegla ozbiljan napad, kazao je danas belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon, javlja agencija Reuters.

"Juče je neko s eksplozivom ušao u centralnu stanicu. On je planirao detonirati veliku bombu. Na kraju se dogodila samo jedna mala eksplozija, na koju su vojnici odmah reagovali. Nešto mnogo gore je izbjegnuto", rekao je ministar za VTM.

Napadač je ušao na stanicu sinoć u 20.39 časova, a pet minuta kasnije je zgrabio svoju torbu i, uz povike, izazvao manju eksploziju od koje niko nije povrijeđen. Torba se tada zapalila. Čovjek je ostavio zapaljenu torbu i sišao na peron u potrazi za upravnikom stanice.

Za to vrijeme, torba sa ekserima i bocama gasa eksplodirala je drugi put. Detonacija je bila jača, ali ponovo nepotpuna.

Muškarac se vratio u hol gdje je ostavio torbu i krenuo prema vojniku uzvikujući "Alahu ekber". Vojnik je pucao i pogodio čovjeka nekoliko puta, usljed čega je on ostao mrtav na licu mjesta, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG