Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ruskih gej aktivista


Sud je presudio u korist trojice gej aktivista koji su tužili Rusiju

Rusija je saopštila danas da će uložiti žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj ruski zakon o zabrani promovisanja homoseksualnosti pred maloljetnicima predstavlja diskriminaciju.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je danas da ruski zakon o zabrani homoseksualne propagande krši pravo na slobodu izražavanja manjina.

Sud je presudio u korist trojice gej aktivista koji su tužili Rusiju da im je prekršila pravo na slobodu izražavanja, zagarantovanu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Oni su nekoliko godina vodili kampanju za promociju prava homoseksualaca i više puta su bez uspjeha podnosili zahtjev za održavanje gej parade u Rusiji.

"Rusko Ministarstvo pravde izražava neslaganje sa zaključkom Evropskog suda", navodi se u saopštenju ovog ministarstva i dodaje da su u toku pripreme za podnošenje žalbe u roku od tri mjeseca.

Rusija je 2013. godine, poslije zakona u nekoliko regiona, donijela i federalni zakon o zabrani širenja homoseksualne propagande među maloljetnicima.

Kritičari navode da je zakon zabrana svake javne diskusije o homoseksualizmu, dok vlasti tvrde da je on u interesu djece.

XS
SM
MD
LG