Dostupni linkovi

Dačić: SPS će podržati izbor Ane Brnabić


Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije najvećeg koalicionog partnera SNS-a, rekao je da će partija koju predvodi jednoglasno podržati izbor Ane Brnabić za premijera Srbije. Istakao je i da za svoju stranku očekuje četiri resora u Vladi, na čijim čelima će uz njega biti Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić i Branko Ružić.

Dačić je posle sednice Predsedništva rekao da socijalisti očekuju da Branko Ružić zameni Anu Brnabić na čelu ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Četvrti SPS-ov ministar u vladi bio bi Ivica Dačić, koji bi zadržao ministarstvo spoljnih poslova. Dačić je, međutim, dodao i da je njegova partija zainteresovana za ministarstvo ekologije, ukoliko bude formirano.

Kada je reč o stavu Jedinstvene Srbije da ne podrži izbor Ane Brnabić, Dačić je rekao da sa koalicionim partnerom još nisu razgovarali o tome.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak razgovarati sa poslaničkom grupom SNS o podršci kandidatkinji za premijerku Ani Brnabić.

"Ako sve bude u redu očekujem da ćemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana vlada moći da imamo već nekog narednog vikenda", rekao je Stefanović za televiziju Pink.

On je rekao da će Vučić razgovarati sa poslanicima SNS-a da bi čuo šta oni misle, ali da neće promeniti svoju predlog da Ana Brnabić bude predsednica Vlade, jer je ta odluka, kako je objasnio, u najboljem interesu građana Srbije.

Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, izjavio je u subotu uveče da su pred Vučićem i strankom problemi koji se tiču obezbđjivanja većine u Skupštini Srbije da bi Ana Branbić bila izabrana za premijerku.

“U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbedjivanje te većine. Sa sigurnošću mogu da kažem da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić", rekao je Stefanović.

Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije rekao je i da će poslanici te partije u parlamentu podržati mandatarku Anu Brnabić.

"Važno je da vlada što pre počne da funkcioniše i realizuje sve ono što smo započeli u proteklih godinu dana", istakao je Ljajić.

Povodom najave da je neizvesno da li će imati podršku većine u parlamentu za mesto premijera Srbije, Ana Brnabić je izjavila da je za nju lično to još jedna potvrda da je za predsednika Aleksandra Vučića interes Srbije na prvom mestu i da je zbog građana on spreman da menja stvari u našoj zemlji.

"Važno je da Srbija dobije Vladu u zakonskom roku", istakla je Ana Brnabić.

Beogradski mediji su objavili i prenosili informaciju da Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić imaju problem u obezbeđivanju većine u parlamentu kada je reč o izglasavanju Ane Brnabić, što bi moglo dovesti i do odlaganja najavljene sednice parlamenta na kojoj mandatrka treba da iznese ekspoze.

XS
SM
MD
LG