Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gornja Podgora: Gori veliki šumski požar


Ilustrativna fotografija

Požar koji je prošle noći izbio u Gornjoj Podgori kod Makarske, zaustavljen je kod mesta Podgore gde su odbranjene kuće i hotel, no vatra se širi prema šumi Parka prirode Biokovo, potpomognuta jakim vetrom koji otežava rad više od 200 vatrogasaca sa stotinak vozila, javila je agencija Hina.

Zbog jake bure uz udare i preko 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim kućama i hotelima.

Iz hotela "Sirena" ispred kojeg su gorele palme, zbog opasnosti od vatre evakuisani su gosti, kao i deo stanovnika Podgore čijim je kućama zapretila vatra. Požar se i dalje širi prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa, nedaleko puta Makarska-Vrgorac, kao i prema šumi Parka prirode Biokovo. Veliki požar gasi više od 200 vatrogasaca s više od stotinjak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i s područja Splitsko-dalmatinske županije.

U pomoć su nakratko pritekla tri vatrogasna aviona, ali su se zbog prejakog vetra vratili u bazu. Zbog požara su zatvoreni Jadranska magistrala između Tučepa i Podgore i neki drugi putevi, a od Splita do Ploča se putuje zaobilazno. Zbog opasnosti su isključeni dalekovodi i niskonaponska mreža, te je Podgora od nedelje ujutru bez struje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG