Dostupni linkovi

Umro Helmut Kohl, arhitekta ujedinjenja Njemačke


Helmut Kohl
Helmut Kohl

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl umro je u 87. godini života u svojem domu u Rineland Palatinatu u Ludvigshafenu. Uzrok smrti još nije objavljen.

Godinama je bio lošem zdravstvenom stanju, a često se moglo vidjeti u kolicima.

Konzervativac Kohl bio je kancelar od 1982. do 1998. godine i u Njemačkoj ga smatraju arhitektom i ocem ujedinjenja države. Takođe se najduže u posljeratnoj istoriji Njemačke, zadražao na dužnosti kancelara.

Kohlova Hrišćansko demokratska unija (CDU) čiji je lider kancelarak Angela Merkel, je na Twitteru objavila saučešće.

Kohl je igrao veoma značajnu ulogu u promociji evropskih integracija i uvođenju zajedničke evropske valute, eura.

Takođe je bio veliki zagovornik integracije postkomunističkih država i u Evropsku uniju i u NATO, uz uslov da postignu odgovarajuće standarde.

Zajedno sa svojim bliskim prijateljem, francuskim socijalističkim predsjednikom Francoise Mitterandom, Kohl se nadao da će EU učiniti ravnopravnim partnerom SAD.

Uspio je da slomi otpor ka ujedinjenju Njemačke, britanske "čelične lady" premijerke Margaret Thacher, koja se plašila povratka moćne jedinstvene Njemačke na scenu.

Kohl je 1999., pohvalio i bivšeg sovjetskog lidera, Mihaila Gorbačova ali i evropske lidere zbog uloge i pomoći koju su mu dali u ujedinjenju Istočne i Zapadne Njemačke, na ceremnoji desetogodišnjice od pada Berlinskog zida, nazivajući to "božanstvnom evropskom koncentrisanom akcijom".

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, odao je poštu 2012. Kohlu, kojeg je opisao kao jednog od posljeratnih "državnika koji je definisao Evropu".

"Njegova vizija je uspjela objedniti globalnu zajednicu u 21 stoljeću, da izgrade snažne i dugotrajne odnose koji traju do današnjeg dana", rekao je Clinton.

I pored brojnih političkih uspjeha, život Helmuta Kohla bio je obilježen i kontroverzama i tragedijama nakon napuštanja kancelarske dužnosti.

On je 2000 bio prisiljen da napusti počasnu dužnost predsjednika CDU'a, stranke koju je vodio 25 godina, nakon što je priznao da je primio 1 milion dolara ilegalnih donacija u kešu tokom vremna dok je bio kancelar. Odbio je kaže odakle je novac stigao, uz obrazložnje da je donatorima dao "časnu riječ" (Ehrenwort) da nikada neće otkriti njihova imena.

Ta situacija ga je dovela da postane izgnanih iz svoje sopstvene partije godinama, kao i do zahlađanje odnosa sa Angelom Merkel kojoj je prethodno bio politički tutor.

Angela Merkel stidljiva fizičarka iz komunističke Istočne Njemčke koju je Kohl otkrio i predstavio pridružila s enjegovom kabinetu naon ujedinjenja i pada Berlinskog zida 1989., okrenula mu je leđa u ključnom trenutku skandala, nakon čega je bio prisiljen na izalzak.

Odnosi između Kohla i Merkel od tada su zamrznuti.

Godinu dana naon što je napustio CDU, Kohlova prva supruga Hannelore, koja je patila od alergije na svijetlost izvršila je samoubistvo.

Kohl je rođen 3. aprila 1930. kao najmlađe dijete u porodici u Ludvishafenu na Rajni, centru hemijske industrije i jednom od najbomabradovanijih njemačkih gradova tokom Drugog svjetskog rata.

Njegov ostac Johann, koji je radio u lokalnoj poreskoj kancelariji, borio se u oba svjetska rata. Po povratku sa fronata iz Poljske 1940 on je svojoj djeci rekao:

"Ako ikada budemo plaćali za ono što smo tamo uradili, nikada se ničemu u životu više nećemo nasmijati".

Kohlov biograf, Hans-Peter Schwarz je 2012., roditelje Helmuta Kohla opisao kao veoma skeptične prema nacističkom režimu na samom početku i tihe kritičare u kasnijoj fazi. Kao vjernici katolici, oni su se protivili progonu religijskih i etničkih manjina koju je sprovodio Adolf Hitler.

Drugi svjetski rat je nadvio tamnu sjenku nad Kohlovom mladošću. Sjećao se vijesti o smrti svoga starijeg brata Waltera, koji je poginuo u vazdušnom napadu u Normandiji 1944., kao prekretnici u životu koja je šokirala porodicu.

Walter je nosio ima po svom ujaku koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu. Godinama kasnije kada je odlučio da svom prvorođenom sinu da ime po svojim stradalim u ratu, ujaku i bratu, njegova majka ga je pitala da li izaziva sudbinu.

"Majko obećavam ti da on neće umrijeti u ratu između evropskih država" rekao je Kohl tada. Vrlo često je svoje zalaganje za ujedinjenu Evropu opisivao kao obećanje koje je želio da ispuni.



XS
SM
MD
LG