Dostupni linkovi

UN pozvale Jemen da prekine nasilje


Šiitski pobunjenici Huti i međunarodno priznata vlada pozvani da počnu mirovne pregovore
Šiitski pobunjenici Huti i međunarodno priznata vlada pozvani da počnu mirovne pregovore

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) pozvao je zaraćene strane u Jemenu da se odmah dogovore o prekidu vatre i da drže sve luke otvorenim za humanitarnu pomoć koja je potrebna zbog opasnosti od gladi i brzog širenja kolere, prenosi Beta.

U saopštenju svih 15 članica Saveta bezbednosti pozvani su šiitski pobunjenici Huti i međunarodno priznata vlada da počnu mirovne pregovore "na fleksibilan i konstruktivan način bez preduslova i u dobroj veri" da bi okončali građanski rat koji traje skoro tri godine.

Takođe je naglašeno da je važno da sve luke budu otvorene jer su ključne za dopremanje humanitarne pomoći.

Ambasador Velike Britanije u UN Metju Rajkroft rekao je da je to prvo saopštenje Saveta UN posle 15 meseci i prvo u kojem se strane pozivaju da prekinu nasilje, obnove politički proces i obezbede poptuni pristup za humanitarnu pomoć.

Imajući u vidu različite stavove država o Jemenu, Rajkroft je rekao da jedinstvo Saveta bezbednosti pokazuje kolika je zabrinutost zbog građanskog rata, a dodatno povećana humanitarnom krizom u toj zemlji.

"Ovo je znak da strane zaista moraju da se vrate iskrenom, značajnom političkom procesu da okončaju sukob i da prevaziđu podele iz prošosti, a jedini način da to urade je kroz dugoročno političko rešenje", rekao je Rajkroft.

XS
SM
MD
LG