Dostupni linkovi

Tillerson apeluje na 'fleksibilnost' uoči glasanja o sankcijama za Rusiju


Rex Tillerson, američki državni sekretar

Američki državni sekretar Rex Tillerson apelovao je na Kongres da ne ograničava sposobnost Bijele kuće da pregovara sa Rusijom, kako se Senat približava odluci da cementira postojeće sankcije uvedene Rusiji i uvede dodatne i to kroz zakon.

Tillersonovi komentari pred Komitetom sa vanjske poslove Kogresa u srijedu stižu samo par sati prije ključnog proceduralnog glasanja o novim sankcijama.

Mjere će se pretvoriti u zakon postojeće sankcije Moskvi zbog njenih akcija u Ukarajini, čime će otežati predsjedniku Donaldu Trumpu da ih jednostrano ukine.

Nove mjere koje će prerasti u zakon će takođe pogoditi sve koji krše ljudska prava u Rusiji, sankcionisati rudarske, metalske i željezničke kompanije što će biti značjano proširenje u odnosu na prvobitne mjere koje su sankcionisale samo ruski energetski i finansijski sektor.

Tillerson je rekao američkim zakondavcima da Rusija treba da odgovara za navode o miješnju u prošlogodišnju predsjedničku izbornu kampanju.

Ipak, američki državni sekretar je dodao: "Ja bih apelovao da omogućite predsjedniku fleksibilnost i podesite sankcije tako da ispune potrebu onoga što uvjek uključuje diplomatsku situaciju"

Kako je rekao administraciji treba "sposobnost da podigne temepraturu ali i da obezbijedi mogućnost da imamo konstruktivan dijalog" sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG