Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: SAD treba da vrate fokus na Zapadni Balkan


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da će dolazak američkog predsjednika Donalda Trampa na samit "Inicijative tri mora" početkom jula u Varšavi, iskoristiti za razgovor o Zapadnom Balkanu, jer smatra da je važno da SAD "vrate fokus" na taj region.

"Mislim da SAD treba da vrate fokus na prostor jugoistoka Evrope, jer ne smijemo da zanemarimo trendove koji se razvijaju i ne smijemo dopustiti da se otvorena pitanja razviju u probleme, nestabilnosti ili išta slično što smo preživjeli 1990-tih", rekla je Grabar-Kitarović nakon sasataka s predsjednikom Poljske Andžejom Dudom koji je u službenoj posjeti Hrvatskoj.

Ona je ocijenila da je "uloga SAD i dalje jedna od ključnih u stabilizaciji prostora Jugoistočne Evrope".

Predsjednici Poljske i Hrvatske su rekli da očekuju da će Trampov dolazak na samit "Inicijative tri mora" (Jadran-Baltik-Crno more) 6. jula u Varšavi potvrditi strateško partnerstvo SAD i EU, i ojačati privrednu saradnju SAD i država okupljenih u toj inicijativi.

Poljski predsjednik je ocijenio da je to izuzetno važan dogadjaj koji "jasno pokazuje dimenziju politike koju žele da realizuju Tramp i njegova adminstracija". Duda je rekao da je Trampov dolazak na samit "zajednički uspeh" njega i hrvatske predsjednice.

XS
SM
MD
LG