Dostupni linkovi

Kandidat za premijera pozvao na formiranje nove Vlade Kosova


Aljbin Kurti, kandidat za premijera Kosova
Aljbin Kurti, kandidat za premijera Kosova

Kandidat za premijera Kosova iz pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, pozvao političke partije da otpočnu razgovore o formiranju nove Vlade Kosova.

Kurti je kazao da su izbori od 11. juna pokazali da građani žele promjene, sugerišući da pobjednička koalicija Ramuša Haradinaja ne treba da formira novu vladu.

Ovaj pokret koji je samostalno nastupio pored dvije koalicije albanskih partija na drugom je mjestu sa 27 posto osvojenih glasova.

Na prvom mjestu je koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, ali sa 33 posto osvojenih glasova, što je nedovoljno za formiranje vlade.

Na trećem je koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, sa 25 posto osvojenih glasova.

Kurti je medjutim rekao da je njegov pokret, kao partija koja je dobila najveći broj glasova, spreman da bude na čelu nove vlade.

"Sad se vidi zašto su se desile predizborne koalicije - da bi se spasili pojedini političari. Ali njih, ni koalicije ne spašavaju. Pobjednik na izborima je Samoopredeljenje. Narod želi da ih mi vodimo", dodao je Kurti.

On je posebno pozvao Demokratski savez, Alijansu novo Kosovo i Alternativu da sjednu za sto sa Samoopredeljenjem i razgovaraju o novoj vladi. Dodao je da se novoj koaliciji može pridružiti i Inicijativa za Kosovo, poslanici iz manjinskih redova, te poslanici pojedinačno iz svih partija, a koji su "protiv nastavka starog režima". Kurti je rekao da ovaj pokret nikako neće odustati od premijerske pozicije.

XS
SM
MD
LG