Dostupni linkovi

Beograd: Odložen glavni pretres u predmetu 'Srebrenica'


Sudjenje je počelo 6. februara ove godine
Sudjenje je počelo 6. februara ove godine

Glavni pretres u slučaju "Srebrenica" u kome su osmorica bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženi za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca odložen je za 19. i 21. jul zbog izostanka jednog od okrivljenih - Alekse Golijanina. Njegov zastupnik Goran Petronijević sudu je dostavio medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da je Golijanin 12. juna podvrgnut hirurškoj intervenciji.

Predsedavajuća Sudskog veća, sudija Mirjana Ilić, za 19. jul zakazala je svedočenje zaštićenih svedoka 301 i 302, dok je za 21. jul planirano izlaganje zaštićenog svedoka 303.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Sudjenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi koji se brane sa slobode odbacili su navode optužnice.

XS
SM
MD
LG