Dostupni linkovi

Sutra počinje ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću u Hagu


Stanišić i Simatović vratili su se 30. maja u sudski pritvor u Hagu sa privremene slobode u Srbiji
Stanišić i Simatović vratili su se 30. maja u sudski pritvor u Hagu sa privremene slobode u Srbiji

Pred međunarodnim sudom u Hagu sutra će početi ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, poslednji proces u kojem će biti odlučivano da li su zvaničnici Srbije odgovorni za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine, prenosi Beta.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Po optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu. Na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je, prema optužnici, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Milošević, koji je, takođe, bio optužen za zločine u Hrvatskoj i BiH, umro je u haškom pritvoru u martu 2006. uoči završetka procesa pred Haškim tribunalom, koji je trajao od 2002. godine.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću sutra će, pred sudskim Mehanizmom (MICT), pravnim naslednikom Tribunala, početi uvodnim izlaganjem tužioca Daglasa Stringera (Douglas).

Raspravno veće odobrilo je tužiocima da u spis tokom procesa uvedu iskaze ukupno 143 svedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku. Tužilaštvo će izvođenje dokaza protiv Stanišića i Simatovića morati da završi za 104 radna sata.

Procesom će predsedavati sudija Barton Hol (Burton Hall) sa Bahama, a u raspravnom veću su još sudije Seon Ki Park iz Južne Koreje i Džozef Čiondo Masanče (Joseph Chiondo Masanche) iz Tanzanije.

Zbog Stanišićeve bolesti, suđenje će se odvijati tri dana nedeljno, sa dva jednipočasovna dnevna zasedanja između kojih će biti dva sata pauze.

Stanišić i Simatović vratili su se 30. maja u sudski pritvor u Hagu sa privremene slobode u Srbiji, na koju ih je Tribunal pustio 22. decembra 2015.

Pre prvog procesa, Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Djindjića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, izjasnili su se da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Više puta pre i tokom prvog procesa, Tribunal je Stanišića i Simatovića puštao u Srbiju na privremenu slobodu.

XS
SM
MD
LG