Dostupni linkovi

Han u Podgorici: Parlamentarni bojkot nije evropski način rješavanja problema


Johanes Han
Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han u Podgorici razgovara sa predstavnicima crnogorske vlasti, a prethodno je u Lastvi Grbaljskoj obišao postrojenje koje se nalazi u tom jestu kao dio Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

Govoreći o višemjesečnom parlamentarnom bojkotu opozicije, Johanes Han je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem kazao da bi javna debata trebalo da se odvija u Skupštini Crne Gore, a ne van parlamenta:

"Parlamentarni bojkot nije evropski način rješavanja neslaganja . Ostajemo zabrinuti zbog situacije. Politička debata treba da se odvija u parlamentu i zato urgiram da sve političke stranke učestvuju u parlamentarnom radu. Naravno, debata može da se vodi i van skupštine ali kada govorimo o budućnosti Crne Gore i neophodnim odlukama koje treba donijeti u tom smislu, smatram da treba da postoji barem velika većina podrške ovom procesu “

U razgovoru sa evropskim komesarom u Podgorici, premijer Marković je rekao da je nakon članstva u NATO sada ključni prioritet članstvo u EU:

„Rekao bih da je to sada prioritet broj jedan, broj dva i broj tri. Dakle, svi potencijali ove vlade i administracije koja je odgovorna ovoj vladi biće usmjereni u tom pravcu. Komesar Han mi je rekao da ostaje princip regate da one zemlje koje ostvaruju napredak i koje imaju rezultate budu vrednovane kroz otvaranje novih poglavlja. Naš cilj je da ako budemo odgovorili tim opredjeljenjima, okončamo taj proces u mandatu ove vlade“

U razgovoru sa komesarom Hanom, predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da je Crna Gora potpuno posvećena radu na članstvu u Evropskoj uniji, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala slijedeća članica.

XS
SM
MD
LG