Dostupni linkovi

UN: IDIL se reorganizuje i fokusira na napade u Evropi


Uprkos vojnim neuspesima u Iraku i Siriji, džihadisti „Islamske države“ se reorganizuju i usredsređuju na napade u inostranstvu, posebno u Evropi, ocenile su večeras UN.

Podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman izjavio je da džihadisti pružaju otpor u Mosulu i Raki, ali reorganizuju svoju vojnu strukturu, dajući veća ovlašćenja lokalnim vođama i fokusirajući se na napade van konfliktnih zona, prenosi Frans pres.

Feltman je naveo primere napada u Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Švedskoj, Turskoj i Nemačkoj.

On je rekao da su se u poslednjih 16 meseci smanjile poruke islamista na društvenim mrežama, ali da pretnja ostaje jer njihove pristalice deluju van Iraka i Sirije, i nastavljaju da šire njihovu propagandu.

Po njegovim rečima,Islamska država može mesečno da dobija nekoliko desetina miliona dolara od prodaje nafte, iznude novca, otkupnine od otmica ljudi, šverca antikviteta i eksploatacije drugih resursa na teritorijama pod svojom kontrolom, kao što je prodaja fosfata.

Dok se broj stranih boraca regrutovanih u islamsku državu takođe smanjuje za poslednjih 16 meseci, "povratak i premeštanje tih boraca iz oblasti sukoba u druge regione predstavlja znatnu pretnju međunarodnoj bezbednosti", rekao je Feltman.

XS
SM
MD
LG