Dostupni linkovi

Mađarska ublažila zakon o NVO finansiranim iz inostranstva


Džordž Soroš

Vlada Mađarske će ukloniti neke od spornih tačaka iz predloga zakona na čijoj meti su nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, rekli su danas njeni zvaničnici.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Janoš Lazar je rekao da je Vlada prihvatila neke od "pravnih primedbi" Venecijanske komisija, savetodavnog tela Saveta Evrope, glavne organizacije kontinenta za ljudska prava.

Venecijanska komisija je izrazila zabrinutost u preliminarnom izveštaju objavljenom prošle nedelje u kojem je takođe priznala da je "legitiman cilj" osigurati transparentnost NVO.

Zakon takođe može da doprinese naporima protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saopštila je Komisija.

NVO kažu da je zakon diskriminatorski i nastoji da ih zastraši. Predlog zakona je deo šire vladine kampanje protiv mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša, čiji Fond za otvoreno društvo podržava NVO kao što je Helsinški komitet u Mađarskoj, za koje Vlada tvrdi da rade protiv nacionalnih interesa zalažući se za azilante, prenosi Asošijeted pres.

Po predlogu zakona za koji se očekuje da će biti donet iduće nedelje, NVO koje iz inostranstva primaju više od 26.000 dolara godišnje, moraće da se registruju kod sudova i prijave o su im strani donatori. Nepoštovanje te odredbe bi moglo dovesti do novčane ili drugih kazni.

U skladu sa preporukama Venecijanske komisije, građanske grupe će morati da navedu samo strane donatore koji im daju više od 500.000 forinti (1.820 dolara).

NVO će moći da se odjave za brisanje iz registra ako dobiju manje od 26.000 dolara iz inostranstva dve godine uzastopno, a ne tri godine kako je bilo u prvom nacrtu zakona.

Očekuje se da u zakonu ostane jedna od najvažnijih spornih tačaka - obaveza da grupe to da se finansiraju spolja, navedu na većinu svojih štampanih i internet publikacija.

"Vlada radi ono što uvek čini - ignoriše glavnu kritiku", rekao je Gergelji Barandi, poslanik opozicione Socijalističke partije. "Nema suštinske promene u zakonu i on stigmatizira isto kao i pre".

NVO su zatražile konsultacije s Vladom, što je preporučila i Venecijanska komisija.

XS
SM
MD
LG