Dostupni linkovi

Agrokoru novi kredit od 480 milijuna eura


U četvrtak je u Agrokoru održana sjednica privremenog vjerovničkog vijeća na kojoj je najvećem domaćem koncernu odobreno novo zaduženje od 480 milijuna eura.

U kredit po famoznom roll up modelu uključen je i kredit od 80 milijuna eura kojeg su Agrokoru dale domaće banke u travnju, izvijestio je tportal.

Osim ovog kredita, kojem se usprotivila ruska Sberbanka, inače najveći vjerovnik Agrokora spreman je i robni kredit od 50 milijuna eura namijenjen dobavljačima. Kako se u roll-up modelu za svaki euro novog kredita priznaje i jedan euro starog duga ukupna vrijednost novog angažmana iznosi 1,06 milijardi eura.

Kako navodi hrvatski portal, novi kredit Agrokoru bit će osiguran od strane imatelja obveznica koje zastupa američki fond Knighthead Capital Menagement. Dio financiranja na domaćem tržištu aranžirati će Zagrebačka banka, kredit je odobren na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto ili 3,8 posto ako će kredit vrati jednokratno u gotovini.Dobavljači će od ovog novca dobiti 150 milijuna eura.

Prema lex Agrokoru, ovaj kredit će imati status najstarije tražbine. Najveći dio ovog kredita iskoristiti će se za pripremu predstojeće turističke sezone i redovito poslovanje svih kompanija. Povjerenik Ante Ramljak novinarima je rekao kako je ovo zadnji kredit koji će Agrokor uzeti pod izvanrednom upravom.

Sberbank je bio protiv roll-up kredita navodeći kako takvo kreditiranje nije predviđeno hrvatskim zakonima i lex Agrokorom. Trgovački sud u Zagrebu prijedlog Rusa je ekspresno odbacio.

XS
SM
MD
LG