Dostupni linkovi

Nemački ambasador: Zapad potcenjuje Put svile


Kineski projekat Put svile
Kineski projekat Put svile

Zapadne zemlje potcenjuju kineski projekt Novi put svile, izjavio je nemački ambasador u Pekingu Mihael Klaus. On ističe da je reč o važnom poduhvatu uprkos zabrinutosti da je previše usredsređen na interese Kine te da nema mnogo prostora za strane firme, prenosi Rojters.

Zvanični Peking je promovisao projekat nazvan „Pojas i put“ kao novi način da podsticanje globalnog razvoja nakon što je predsednik Si Điping obelodanio 2013. ideju o proširivanju veza između Azije, Afrike i Evrope.

Na samitu prošlog meseca, Si je obećao za početak 124 milijardi dolara za realizaciju plana. Međutim, u zapadnim prestonicama su sumnjičavi ističući da je više reč o širenju uticaja Kine nego o proklamovanoj, nesebičnoj nameri da se proširi prosperitet.

Ambasador Klaus je u govoru u klubu stranih dopisnika u Pekingu istakao da Nemačka vidi dosta vrednih elemenata u projektu, ali ima osećaju da se u velikoj meri ignorišu, pre svega u Evropi i SAD, što ga iznenađuje.

„Projekat se potcenjuje. Ljudi treba da se probude“, istakao je Klaus dodajući da je opravdana zabrinutost da je prilično fokusiran na kineske interese“.

„Voleli bismo da se realizuje na ravnopravnijoj osnovi. Za sada nije moguće voditi takvu raspravu između EU i Kine“.

Evropske kompanije žele da učestvuju, ali nisu dobrodošle ili se suočavaju sa nepovoljnim okolnostima, dodao je Klaus, koji je ambasador u Kini od 2013.

„Znamo da su u nekim slučajevima od (evropskih) firmi traženo da ustupe tehnologiju da bi im se omogućilo učešće u pojedinim delovima projekta, što nije naišlo na njihovo odobravanje“.

Novi Put svile se promoviše kao deo napora Kine da podupre njene ambicije za globalnim vođstvom u trenutku kada američki predsednik Donald Tramp promoviše politiku „Amerika na prvom mestu“ i dovodi u pitanje postojeće sporazume o globalnoj slobodnoj trgovini, uključujući povlaćenje Vašingtona iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), podseća Rojters.

Klaus je istakao da nova administracija u Vašingtonu još nije formulisala svoju politiku prema Kini te da tesne saradnje SAD i Nemačke u nastupu prema Kini, jer je američki ambasador u Pekingu nedavno podneo ostavku a novi još nije imenovan.

Bez obzira na ove probleme, novi Put svile treba podržati, dodao je Klaus.

„Uprkos ovih nedostataka, smatramo, naročito nakon slučaja TPP i odustajanja drugih, nema boljeg projekta u ovom trenutku“.

XS
SM
MD
LG