Dostupni linkovi

Putin u intervjuu Stounu: Nemam loše dane jer nisam žena


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin nema loše dane zato "što nije žena" i radije se ne bi tuširao pored gej muškarca jer ne bi želeo da ga "provocira", otkrio je ruski predsednik u dokumentarnom filmu američkog reditelja Olivera Stouna.

Putinove izjave date su u seriji intervjua sa Stounom o raznim temama od geopolitike do gej prava i zvizdača Edvarda Snoudena, prenosi britanski list Gardijan.

Intervjui, u čije delove je imala uvid agencija Blumberg njuz (Bloomberg Newes) će biti objavljeni u četiri jednosatne emisije od iduće nedelje na američkoj kablovskoj televiziji Šoutajm (Showtime).

Kada je Stoun pitao Putina, tokom obilaska Kremlja, da li ikad ima loše dane Putin je rekao da to što je muškarac znači da ne mora da brine o tako nečem.

"Ja nisam žena, pa nemam loše dane. Ne pokušavam bilo koga da uvredim, to je jednostavno priroda stvari. Postoje neki prirodni ciklusi", rekao je Putin reditelju, prenosi agencija Blumberg njuz koja je videla unapred objavljene odlomke Stounovog dokumentarca.

Stounu je omogućen redak pristup ruskom predsedniku i imao je s njim nekoliko sastanaka u poslednje dve godine.

Putin je, takođe, u intervjuu demantovao da ima progona gej ljudi u Rusiji, iako je usvojen zakon protiv propagande homoseksualnosti među maloletnicima i uprkos najnovijih izveštaja o "gej čistkama" u ruskoj republici Čečeniji.

Upitan da li bi se osećao ugodno da se tušira pored gej muškarca Putin je odgovorio: "Više bih voleo da ne idem da se tuširam pored njega. Zašto da ga provociram. Ali znate ja sam majstor džudoa", rekao je on uz smeh.

Putin je takođe prikazan kako vozi Stouna kroz Moskvu i opisuje svoj dnevni režim dizanja tegova. Njih dvojica su prikazani kako se pripremaju da gledaju film Dr Strendžlav (Dr Strangelove) Stenlija Kjubrika.

U jednom od čudnijih momenata u intervjuu izgledalo je kao da Putin menja priču o tome kako je Edvard Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije stigao do Moskve.

"Naš prvi kontakt s Snoudenom bio je u Kini. Rečeno nam je tada da je to osoba koja želi da se bori protiv kršenja ljudskih prava", rekao je Putin, prema navodima Blumberga.

Ruski list Komersant je u to vreme pisao da je Snouden proveo vreme u ruskom konzulatu u Hongkongu pre nego što je seo na avion za Moskvu, ali to nije bilo potvrđeno.

Snoudenova priča je da je jednostavno koristio Moskvu za tranzit da je planirao da nastavi put ali da su mu tada američke vlasti poništile pasoš.

U to vreme su Putin i drugi ruski zvaničnici odavali su utisak da su Rusi prvi put čuli za Snoudena kada je stigao u Moskvu s namerom da tu presedne u tranzitu za Latinsku Ameriku.

Putin je tada govorio da je Snoudenov dolazak u Moskvu bio za ruske vlasti potpuno neočekivan i da je došao kao putnik u tranzitu, tako da mu nisu bili potrebni ni viza niti drugi dokumenti.

Snouden je i dalje u Moskvi i uvek je demantovao da je sarađivao na bilo koji način sa ruskom obaveštajnom službom.

U odlomku iz Stounovog filma Putin takođe demantuje da je Snouden predao Rusiji bilo kakve informacije.

"Snouden nije izdajnik. On nije izdao interese svoje zemlje, niti je preneo bilo kakve informacije nekoj drugoj zemlji koje bi bile štetne za njegovu zemlju i za njegov narod. Sve što Snouden radi, on radi javno", rekao je Putin.

Iz do sada objavljenih odlomaka iz Stounovog filma takođe se vidi Putin kako razmišlja o životu i filozofiji.

"Kažu da se oni kojima je sudbina da budu obešeni neće udaviti", rekao je Putin kada ga je Stoun upitao da li se brine o mogućim pokušajima atentata na njega.

Gardijan navodi da je Stoun ranije objavio film o Majdan revoluciji u Ukrajini 2014, u kome se ponavlja ruski argument da je tim događajima upravljala američka obaveštajna služba, i da ga Kremlj smatra prijateljskim sagovornikom.

XS
SM
MD
LG