Dostupni linkovi

Vanredna vijest

​Ditman: Nemačka želi uspeh Berlinskog procesa


Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman danas je izjavio da Nemačka želi da Berlinski proces bude apsolutno uspešan jer je regionalna saradnja važna za napredak zemalja i njihov brži put ka EU.

"Regionalna saradnja je apsolutno presudna za nas, i Berlinski proces je takodje presudan", kazao je Ditman novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja ugovora o kreditma Nemačke razvojne banke (KfW) za projekte vodosnabdevanja u Srbiji.

On je istakao načaj ulaganja u razvoj regionalne infranstrukture.

"Mi želimo da Berlinski proces bude apsolutno uspešan i stoga je moj ministar spoljnih poslova (Zigmar) Gabrijel napravio niz predloga da učini Berlinski proces još efikasnijim", kazao je Ditman i dodao da je cilj tog plana bolji pristup fondovima, kao i dalji rad na unapredjenju dualnog obrazovanja.

Nemačka je osmislila plan da ekonomski osnaži zemlje Zapadnog Balkana, koje će još dugo čekati da postanu članice Evropske unije, ali i da bi se sprečila Rusija da osnaži svoj uticaj u regionu.

Taj motiv stoji iza plana „Berlin plus“, koji je nedavno predstavio šef nemačke diplomatije Zigmar Gabriel.

U igri je finansijska podrška Brisela osnivanju regionalne ekonomske zone i mreži infrastrukturnih projekata koji bi povezali zemlje regiona.

XS
SM
MD
LG