Dostupni linkovi

Han: Srbija ključna u regionu


Johannes Han i Aleksandar Vučić u vili "Mir"
Johannes Han i Aleksandar Vučić u vili "Mir"

Plan Berlina za zapadni Balkan nije zamena za članstvo u Evropskoj uniji, već pokazatelj snažne posvećenosti zemalja članica, a posebno Nemačke, za dalje investicije i angažman u regionu, izjavio je danas evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili "Mir" u Beogradu.

Han je izjavio da su saradnja zemalja u regionu, mir i bezbednost važni za ekonomski i politički prosperitet i istakao da Srbija ima ključnu ulogu u regionu.

"Srbija ima ključnu uogu u regionu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, ali ona je najveća zemlja u regionu i ima posebnu vrstu odgovornosti koju uzima za ozbiljno", rekao je Han.

On je kazao da nije sve uvek u prošlosti i da treba gledati u budućnost, odnosno u bolji životni standard i bolje uslove života, što se može postići samo ako svi rade zajedno.

Han je naveo da evropska perspektiva nema alternativu i da mu je drago da vidi da je Srbija dosta napredovala (u evropskim integracijama).

"Nadam se da ćemo otvoriti dva nova poglavlja za neki dan na sledećem sastanku u Briselu i nastavićemo sa otvaranjem novih poglavlja tokom ove godine", kazao je Han.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da je sa komesarom Hanom razgovarao o nastavku puta Srbije ka Evropskoj uniji. Takođe je naveo da je visokom zvaničniku preneo svoju ideju o neohodnosti otvaranja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji, kako je rekao, ne treba da bude zasnovan u mitskom pristupu.

O tome je inače prvi put javno govorio tokom preuzimanja dužnosti predsednika.

Vučić je naglasio da građani treba da znaju da Evropska unija u najvećoj meri pomaže Srbiji kako novcem tako i tehnologijom i stručnjacima. Podvukao je da 67 odsto izvoza Srbije odlazi na tržište EU, posebno kako je naveo u poslednje četiri godine.

Vučić je rekao da je aktuelizovao i pitanje carinske unije na Zapadnom Balkanu, ideje koja na tom području inače nije dobila baš topao doček. Vučić je međutim rekao da je Hanu ponovio svoj stav da bi to smanjilo troškove trgovine i dovelo više investitora u region. Rekao je i da će to pitanje aktuelizovati pred liderima Zapadnog Balkana.

Vučić se zahvalio i na potpisivanju prvog dela finansijskog sporazuma IPA 2016 koji su Evropska unija i Srbija potpisali juče u Briselu. Srbija će prema tom dokumentu od Unije dobiti 96 milion eura bespovratne pomoći, dok je ukupna vrednost sporazuma 166,4 miliona eura.

Han je tokom prepodneva otvorio konferenciju pod nazivom “Ka boljoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu”.

Tokom popodneva Han će obići i Žeželjev most u Novom Sadu koji se nakon rušenja u NATO intervenciji 1999. obnavlja novcem delom obezbeđenim iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć – odnosno IPA fonda.

Inače, Evropska unija i Srbija su juče u Briselu potpisali prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 prema kojem će Srbija od Unije dobiti 96 milion eura bespovratne pomoći, dok je ukupna vrednost sporazuma 166,4 miliona eura. Hahn je tada poručio da je u interesu svih da se novac dat Srbiji upotrebi mudro za sve oblasti koje su u cilju jačanja evropkse perspektive Srbije.

Hanov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručio je uoči dolaska tog zvaničnika EU da je ”za Srbiju važan svaki dolazak evropskog komesara za proširenje”.

"Želimo da čujemo sve primedbe i šta je to što smo dobro uradili", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG