Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće za provedbu mira u BiH protiv Thompsonovog koncerta


Najava koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru

Upravni odbor Viijeće za provedbu mira u BiH (PIC) osudio je najavu koncerta potpore čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne koji čekaju pravomoćnu presudu Haškog suda (ICTY) za ratne zločine, na kojemu bi trebao nastupiti kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson.

U saopćenju iz PIC-a se kaže kako sve institucije u BiH, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, trebaju djelovati u pravcu promoviranja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije te izbjegavati aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, "što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam te provokativnu uporabu simbola".

"Ne treba poduzimati nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje napetosti", stoji u izjavi.

Članice PIC-a ističu kako su čvrsto uvjerene da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj potpora optuženim i osuđenim ratnim zločincima ne djeluju u skladu s europskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklariranim težnjama ka članstvu u Europskoj uniji i sudjelovanju u demokratskim procesima.

XS
SM
MD
LG