Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerić: Europski muslimani moraju podići glas protiv nasilja u ime Alaha


Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, je subotnji napad na civile u Londonu, ocijenio opasnim za muslimane u Evropi, koji su se, kako navodi, uglavnom, doselili iz država s muslimanskom većinom.

Kako je napisao, sigurnost tih muslimana i njihove djece je ovakvim napadima ugrožena.

„Nikad se nisam osjećao tako ružno i tako porazno kao danas dok slušam medije širom svijeta kako je posljednji krvavi napad u Londonu izveden u 'ime Allaha'. Ne mogu to da prihvatim zato što nije samo moja vjera, već je i moja spoznaja da moj Allah nije ni mrzitelj, ni nasilan, moja vjera nije ni nož, ni teror. Moj Allah je Ljubostiv i Milostiv, moja vjera je zdrav razum i topla riječ. Ali, kako da to objasnim mojim komšijama u Europi. Nakon Mančestera i Londona, oni nemaju volje da slušaju moju priču o vjerskoj ljubavi i vjerskoj ljepoti. Njih ta moja priča više ne zanima. Njih zanima šta sam poduzeo da se krvavo nasilje 'u ime Allaha' na ulicama europskih gradova zaustavi?!“, navodi u pismu Mustafa Cerić.

Cerić u pismu konstatuje kako zna da ima onih koji će prigovoriti zbog čega je, za njega, napad protiv civila u Mančesteru i Londonu važniji od napada u Palestini, Kabulu, Mosulu, Sani, Misrati.

„Nije važniji, ali jest opasniji za muslimane u Europi, koji su se uglavnom doselili iz država s muslimanskom većinom bježeći otuda i tražeći ovdje u Europi mir i sigurnost za svoju djecu“, poručuje Cerić.

Bivši reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, kako kaže, 'priznaje da se nikad nije osjećao tako zbunjen i tako nemoćan da objasni šta se događa, objašnjavajući sam sebi da se radi 'urotom protiv muslimana'.

„Tumačio sam da je to politička igra svjetskih moćnika oko bogatstva muslimana. Sve mi je padalo na pamet osim da priznam da moj ummet ima veliki problem u sebi i oko sebe. Prije svega, moj ummet mora riješiti problem u sebi da bi mogao rješavati probleme oko sebe“, naveo je Cerić.

Cerić poručuje da evropski muslimani 'moraju imati jedan jasan i nedvosmislen glas u borbi protiv nasilja u ime Allaha', te da se ne radi o dobroj volji pojedinaca i grupa radi međuvjerskog dijaloga, već da je to 'egzistencionalno pitanje islama i muslimana u Evropi'.

„Zbog toga, pozivam europske muslimane da se što prije okupimo oko 'zajedničke riječi između nas i njih', naših komšija u Europi bez obzira na vjeru i naciju, kako bismo pred Bogom, pred sobom i pred njima položili zakletvu na mir, sigurnost i komšijsku slogu, na koju nas obavezuje naša vjera islam i naša islamska kultura. U stvari, treba da položimo zakletvu da ćemo se zajedno s našim komšijama boriti protiv nasilja. To mi, sadašnja generacija europskih muslimana dugujemo našim potomcima. Ne smijemo naše dugove ostavljati našim nedužnim potomcima!“, zaključuje Cerić.

XS
SM
MD
LG