Dostupni linkovi

Trump obnovio napad na gradonačelnika Londona Sadiqa Khana


Sadiq Khan i Donald Trump
Sadiq Khan i Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump obnovio je svoje kritike na račun gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, što je njegov drugi napad na prvog čovjeka britanske prijestonice od terorističkog napada u subotu veče u kojem je stradalo 7 ljudi.

Trump je u novom tweetu optužio Khana da nudi "patetična opravdanja" na njegov komentar u kojem je Trump izvadio iz konteksta riječi gradonačnika Londona o policijskom odgovoru na napad u subotu veče.

Khan je naime rekao da nema razloga da građani Londona budu alarmirani zbog pojačanog prisustva policije narednih dana.

"Patetičan izgovor gradonačnika Londona, Sadiqa Khana koji je morao da misli brzo za svoju "nema raloga za alarm" izjavu. MSM rade snažno da ga prodaju! napisao je Trump u novom tweetu.

MSM je referenca američkog predsjednika na mainstrem medije.

Trump je u nedjelju žestoko kritikovan i u SAD i Velikoj Britaniji i na društvenim mrežama od građana i javnih ličnosti zbog svog prvog tweeta u kojem je napao gradonačnika Londona. Kritikama američkog predsjednika se pridružila premijerka Britanije, Theresa May i brojni poslanici parlamenta Ujedninjenog Kraljevstva.

Reagovali su i poslanici Evropskog parlamenta. Simon O'Connor je poručio:

"Pokušajte da zamislite da britanski premijer napada gradonačelnika Njujorka dan nakon 11. septembra".

Američka Konferencija gradonačnika, koja predstavlja više od 1400 američkih gradova podržala je gradonačelnika Londona pismom podrške.

"On se izdigao iznad ove krize, smrti i destrukcije i kao gradonačlnik nastavalja to da čini, da ublaži strah i donese utjehu svojim građanima Londona" stoji u pismu poslatom u nedjelju a objavljnom danas.

Sadiqa Khan, je prvi musliman gradonačelnik velikog evropskog centra, koji je političar koji je na direktnim izborima u bilo kojoj evropskoj državi izuzimajući Rusiju, dobio treću po snazi podršku u istoriji direktnog glasanja.

A u prvom tweetu nakon napada na London, Trump je napisao da je to dokaz da su potrebne jače mjere bezbjednosti u SAD, uključujući i "zabranu putovanja" za građane muslimanskih država.

Na kritike da je Ministarstvo pravde SAD pokušalo da pred sudovima brani njegovu kontroverznu uredbu tvrdnjom da nije "zabrana putovanja" koju inače blokiraju američki sudovi, Trump je rekao da drugi mogu da zovu kako god hoće ali on je zove "zabrana putovanja"

XS
SM
MD
LG